Friday, 2 August 2013

Tutorial Buat Banner Guna Photoscape

Assalamualaikum ,


Masa Ina on twitter , eh , eh ........... Kawan Ina ada yg req untuk buat banner guna photoscape (lihat gambar). 

Sebenarnya , buat banner guna photoscape ni , memang lah senang sesenangnya . Okay , kalau nak tengok contoh banner guna photoscape , tengok banner bawah yg Ina baru buat ni :

Nampak tak ? Dia hilang , timbul ?? Hilang , timbul ? Hahaha . Macam ni lah..

Okay , sebenarnya banyak lagi design yg korang boleh buat , tapi Ina ajar yg Ina punya dulu , okay ? ;) Btw , sebelum tu Ina ingatkan , banner ni bukan transparent ..

  • Bukak Photoscape , pilih editor .
  • Editor -> Menu -> New photo .
  • Korang pilih size and width . Kalau nak background , korang boleh pilih macam kat bawah tu . 
  • Kat bawah tu , ada terang benderang simbol T , tekan dan ada satu window keluar . Taip benda yg korang nak taip .
  • Pilih shape , macam banner Ina , kat atas , shape dia , rectangle , kan ? Okay , ini terpulang kepada korang nak shape apa . 
  • Ikut citarasa korang nak letak shape tu kat mana .. 
  • Kalau nak buat macam Ina , tekan shape tu , right click , then pilih back . Nanti tulisan ke depan , shape ke belakang . 
  • Untuk tambah icon , contoh macam bunga Ina , korang tengok tepi tu , ada gambar , tekan dan pilih icon yang korang suka , ada banyak kat situ... 
  • Untuk buat line dashed macam Ina , korang tengok tempat shape tadi , pilih bentuk line . 
  • Okay , korang boleh save photo tu .

  • Untuk buat animated , mcm Ina , korang pilihlah gambar / tulisan yang korang nak tambah atau delete . Macam gambar Ina ka atas tu , tulisan , kan ? Korang boleh delete tulisan tu . 
  • Okay , lepas , dah tambah dan delete gambar atau tulisan tadi , korang save photo tu . Tapi tukar nama folder tu . 
  • Korang tengok atas sekali , ada tulis animated gif kan ? Korang tekan situ . Nanti keluar macam ni .
  • Korang pilih add a photo . Korang bukak folder tadi yang korang simpan gambar tu . 
  • Nanti , bawah tu , keluar lah gambar pertama korang . 
  • Korang pilih lagi , add a photo . Bukak folder gambar yang kedua pulak .... 
  • Okay , nampak tak ? Dia dah jadi animated dah . Okay , save .
Wahhh . Penatnya buat tutorial ni Y.Y Tak pe lah , demi korang semua yg tercinta ♥ 

















10 comments:

  1. Ina macam mne nk dpt font yg comel-comel dlm photoscape eik ? iman cari tkder pon

    ReplyDelete
  2. @Iman FeeqryKalau kita download , automatik ada dkt photoscape sekali :)

    ReplyDelete
  3. Ina ada tutor tk nk download font comel sbb nk download tk bleh

    ReplyDelete
  4. assalamualaikum

    saya tak faham yang delete tambah gambar tu . boleh terangkan tak ?

    ReplyDelete
  5. @nasharina sardi Waalaikumussalam..

    Delete dan tambah gambar yg mana satu ye..

    ReplyDelete
  6. terima kasih tutorialnya.. nak coba nih... ^_^

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)