Thursday, 5 December 2013

Tutorial header besambung menggunakan photoscape


Assalamualaikum ,

Amacam okay tak Ina buat header guna photoscape ni ? Simple je kan ^^ Heheh....
Actually, ada yg tanya Ina macam mana  nk buat header bersambung guna photoscape....
Jangan sangka photoshop je boleh, photoscape pun boleh tau....
Cuma kalau guna photoscape ni, tak transparent lah :)

Okay, jom mula !!

1) Buka photoscape korang.

2) Pilih Editor.

3) Tekan Menu dan pilih width dan height yg korang nak. Tapi, width yg korang pilih mestilah sama dengan body blog korang dan tekan Ok.

 Pilih warna yg korang nak. 
Width mesti sama dengan body blog.

4)Tekan Object dan pilih shape macam kat gmbr bwh ni.

5) Besarkan shape tu, sampai jadi macam ni. Abaikan je, garisan pemisah tu. 

 
6) Tekan Object, dan pilih T , untuk tulis apa yg korang nak... 


7) Untuk polka dot, korang tekan Objects dan pilih bentuk bulat. Lukis bulatan. 


8) Untuk bentuk awan, korang pilih Objects. Nampak kan, ada bentuk Love bawah tu ? Tekan dan pilih Illust . Letakkan sebanyak mana awan yg korang suka.

9) Untuk yg bawah sekali 'sebabakusabrina' tu, korang pilih shape yg korang suka. Adjust size dia.

10) Tekan T , dan tulis apa yg korang nak.


11) Ingat tak garisan pemisah tu ? Adjust supaya nanti bila Save , korang punya tulisan tak terpotong.

12) Untuk gambar lain, korang boleh tambah. Cuma klik icon sebelah Love tu je.

13) Bila dah Save, header korang akan terputus sampai garisan pemisah je. Macam ni :


Fuhhh jenuh buat tutorial ni. Tolong jangan re-tutor tanpa meletakkan credit ye .
Kalau tak faham, blh pm Ina dekat fanpage atau fb. Insyaallah kalau Ina tahu, Ina tolong.

Bye, assalamualaikum :)

4 comments:

  1. Thank you Ina, untuk tutor gempak ni :)

    ReplyDelete
  2. @Iman FeeqryHehe Sama2. Tak lah gempak mne pun ^^

    ReplyDelete
  3. awak tahu tak macam mana nak tahu width tu sama saiz dengan body blog

    ReplyDelete
  4. @Ikha MohdOh, awak boleh pergi Template, dan cari kod #content-wrapper { , dan tengok bawah dia ada tulis width. Itu lah width blog awak :)

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)