Wednesday, 4 December 2013

Tutorial tukar font comel post title dan sidebar

Assalamualaikum.

Malam ni, ada sorang adik ni, pm Ina dekat fb Ina. Adik ni , tanya macam mana nak tukar font post title and sidebar macam Ina ... Huhu... Senang je dik ^^

Tak tahu font post title and sidebar macam mana ? Don't worry. Ina boleh kasi contoh :)

Untuk post title ;

Untuk sidebar ;

Untuk post title

1) Dashboard -> Template -> Expand widget .
2) Ctrl + F dan cari kod :
/* Content
----------------------------------------------- */
3) Letakkan kod font korang di atas kod tadi. Kalau tak faham boleh ikut contoh ni : 
4) Ctrl + F dan cari kod : 
.post-title {
5) Copy kod bawah ni dan pastekan di bawah kod yg korang cari tadi. 
  font: 18px 'nama font korang tadi';
Kalau tak faham, boleh ikut contoh bawah ni : 

6) Preview dan Save . 

Untuk sidebar

1) Dashboard -> Template -> Expand widget . 
2) Ctrl + F cari kod
 .sidebar h2 {
3) Ulang langkah tadi. 
4) Preview & Save. 

Kalau tak faham , boleh pm Ina dekat fanpage, atau fb I dan fb II . Semua Ina aktif. Nak tanya tutorial lain pun boleh. :) 

Okay, bye assalamualaikum :)

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)