Wednesday, 30 April 2014

Pendapat Ina tentang PISA

Assalamualaikum and hi everyone!

Ya allah, dah lama kan Ina tak publish new post dekat blog ni? Dah berhabuk dah blog ni dengan entry lama-lama. Ina mohon maaf sangat sebab Ina baru je habis pertandingan kawad kaki peringkat sekolah and alhamdulillah! Kitorang menang johan ♥♥

So, hari ni, Ina nak share sikit cerita Ina mengenai PISA. Baru-baru ni, pelajar-pelajar tingkatan 3 baru sahaja menghadapi PISA. Sebelum Ina cerita, korang tahu tak PISA tu apa?


Ujian PISA adalah merupakan akronim kepada Programme International Student Assessment yang diperkenalkan oleh OECD (Organisation For Economic Co-operation and Development). PISA 2012 merupakan kajian ke-5 yang diadakan. Ujian ini adalah bagi menguji tahap penguasaan remaja berusia 15 tahun terhadap keupayaan membaca, Sains dan Matematik. 


Bagi Ina, ujian PISA ni, satu ujian di mana soalannya berdasarkan KBAT ( Kemahiran Berfikir Aras Tinggi ).  PISA diadakan setahun sekali. Masuk kali ni, Ina dah jawab dua kali soalan PISA. Sekali masa Ina tingkatan dua, dan sekali baru-baru ni, isnin lepas.

Masa kali pertama Ina diberitahu dengan PISA (tingkatan dua) , Ina memang gelabah sangat. PISA ? PISA tu macam mana? Masa tu pula, kitorang kurang didedahkan dengan ujian dan peperiksaan, kitorang lebih didedahkan kepada PBS.

Ina pun, apa lagi.. Balik rumah, baca buku. Ina memang takut sangat. Buku-buku yang dah berhabuk dalam almari semua, Ina selak.


Masa Ina jawab soalan Mathematics, "Apahal soalan ni" . Tahu tak, kenapa Ina cakap macam tu? Apa yang Ina baca, tak de satu pun keluar periksa! Soalannya tak de langsung berdasarkan buku teks. Memang soalannya buat kepala Ina ni, stress betul. Masa tu, Ina dapat jawab soalan Math dalam 10/30 je. Tu pun tak tahu betul ke tak.

Tahun ni, Ina diberitahu lagi dengan PISA. Untuk kali ni, nama PISA tu dah tak asing lagi.

Untuk tahun lepas, cuma ada 2 subject je iaitu Math dan Science. Untuk tahun ni, Bahasa Malaysia, Math dan Science.

Untuk soalan Bahasa Malaysia, Ina suka, sebab Ina rasa soalan PISA untuk bahasa malaysia lebih senang daripada peperiksaan. Semua jawapan adalah betul asalkan korang bagi alasan yang kukuh untuk jawapan korang. Best, kan?

Untuk soalan Mathematics, err err bagi Ina, memang susah. Ina rasa lagi okay jawab peperiksaan sebab soalan PISA Mathematics agak rumit dan memecahkan kepala :3

Soalan Science pulak? Bagi Ina 50, 50.

p/s : Sejujurnya, Ina suka PISA. Sebab apa? Sebab pelajar tak perlu sama sekali untuk buka buku untuk baca, baca dan baca. Pelajar cuma perlu menggunakan otak untuk berfikir :> 
Bye, assalamualaikum :)





8 comments:

  1. owh.. inilah PISA yg member kak husna cakapkan tuu..

    well goodluck!! :)

    ReplyDelete
  2. Ingatkan PISA kat tv3 tu. Hehehe..

    ReplyDelete
  3. @auni batrisyiaHahaha tak lah.. Ina PISA periksa huhu :3

    ReplyDelete
  4. hehe samelah kita,,PISA ni rasanya Math je kena praktis banyak2. haha yang lain ikut pengetahuan, so maybe banyak baca buku or jalan2 kat internet..but still lagi suka PISA!

    ReplyDelete
  5. @Fxrizxx exoYup! Agree 100% w you! :) Yeahh. Sbnrnya PISA buatkan murid berfikir. Yup, but utk sesetengah subject je, mcm bm ^^

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)