Sunday, 28 September 2014

just a little break


Hai and assalamualaikum everyone! ♥

Dah lama juga ye kita tak bersua haha. Alhamdulillah ina baru sahaja selesai menghadapi trial pt3. Apa yang ina boleh cakap ialah ........................................ asdfghjkl! Honestly, it's quite difficult!

Apa perasaan korang bila korang dah hafal karangan bahasa arab. Then, bajet bajet konon boleh buat karangan bahasa arab 40 perkataan, tapi tiba-tiba karangan yang keluar time exam, sebiji pun tak da! Yes! Padan muka sape suruh bajet sangat. Okay, that's me.

Benda paling frust menonggeng, bila mula-mula jawab exam, relax, cool, tenang ala-ala tak de apa2 berlaku. Jawab exam, macam kenyit mata je. Ye lah, mentang-mentang exam 2 jam lah kan. Tu feeling time 1 jam yg pertama. But, tengok time 1 jam yg terakhir, gelabah gila. Section B tak siap, Section C, ada yg terlopong. Masa tu lah jadi lipas kudung perah otak cari jawapan.

Paling best time exam bila ada kawan-kawan penyayang yg prihatin, tengok-tengok kita, buat bahasa isyarat kat kita... hmm, caring lah tu. Ina pun sama kalau dah desperate sangat. Yang paling buruk bila kawan kita jauh, nak cakap kuat-kuat tak boleh, then terpaksa buat mimik muka penuh perasaan kat kawan kita supaya dia faham. Time tu, berbuih mulut nak kasi dia faham. Rasa ada lah jugak sebaldi air liur keluar.

Perkara buruk yg selalu berlaku kat ina ialah penyakit over confident. Aihh, tak tahu lah mana datang penyakit tu. But, daripada sekolah rendah, sampai sekarang, melekat pulak penyakit tu. Kalau soalan tu ina pernah jawab, kemain lagi lagaknya, dash, dash, sempang, ni salah, tu betul, yeah jawapannya II dan III! Bila keluar result, salah. Masa tu lah fikir, oh I betul sebab dia bla bla bla. Nasi dah jadi bubur.

Benda ina paling takut time sebelum exam, bila tak de kesedaran dalam diri yg kita ni nak exam. Tak de rasa berdebar lgsg. Bila rasa tak berdebar, apa lagi, mana peduli, dah baca buku ke belum, dah cukup ke buat latihan. Bagi ina, berdebar ni penting. Tapi, jangan lah sampai berdebar sampai nk tulis pun tangan terketar-ketar. Just kesedaran utk exam tu ada.

Ina takut juga bila barang yg penting sepatutnya kene bawak, kita tak bawak. Ergh! Disebabkan struggle lah kononnya malam before exam, habis pemadam atas katil, pembaris bawah carpet, pensel bawah kerusi, pen atas laci. Macam kene angin ribut taufan. Time esoknya, bila perasan tak bawak pemadam, ya allah, rasa nk menjerit. Kau nak padam pakai apa yang oi... Kalau kawan kat sebelah2 tu jenis yg kautim tak pe, ni kalau yg jenis kedekut tahi hidung masin, tak nak kasi pinjam pemadam,  terpaksa lah ambil air liur, padam sikit2 dengan penuh sabar (feeling time sekolah rendah) .

Paling penat sekali time exam, ina rasa ina tak cukup tidur. Kadang2 tidur pukul 2, pukul 5 dah bangun study balik. Ina tahu kalau nk exam, kene tidur yg cukup... Tapi ni berpunca daripada study last minute hehe. Masalahnya ialah kalau ina study awal2 benda yg ina baca payah melekat, jadi ina terpaksa lah study macam tu..

Apa-apapun alhamdulillah, lepas apa yg ina lalui semua ni, ina redha je dengan ketentuan Allah. Kalau ada A nya, ada lah. Kalau tak de, mungkin ina kene usaha lagi. Tapi tapi, tolong lah doakan yg terbaik untuk ina ye... Ina sebenanrnya rindu gila gila nak blogging balik, join giveaway, tp apakan daya, tiada masa lagi untuk semua tu.. Tak pe lagi sebulan je T-T

Bye, good luck for all pt3's candidates, assalamualaikum. ♥

p/s : nak tidur peluk bantal peluk puas2 hari ni! yeay! tp esok sekolahhhh alaa ingat nak tidur smpai tgh hari :( 

20 comments:

  1. tkpe..kejap je lg tu
    nnti dh hbis exam ..update tiap jam ..haha..hamek2 :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha tu lah lagi 1 month and then ill be free yeay haa!
      hmm baru je terpikir nk buat mcm tu haha! :DD

      Delete
  2. lol hahaha biasa ah tu time exam memang cenggitu ah. Normal gegila ah haha k over.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha betul tu... hahaha over pulak dia ye :p

      Delete
  3. semalam tido best hari ujan..hehe hepy holiday :)

    http://warkahterkini.blogspot.com/2014/09/download-percuma-buat-duit-melalui.html

    ReplyDelete
  4. Biasalah tu Ina. Semua perkara yang jadi kat Ina pernah jadi kat saya. Hahaha. Bila baca entri ni teringat masa ambil PMR tahun 2009 dulu. Apa pun, saya doakan yang terbaik untuk Ina dalam PT3 ni.

    Salam singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe hmm pernah jugak lah alami perasaan macam Ina ni ye.. Haha oh, dh lepas dh PMR? Wow lama dulu.. Aminn. Terima kasih ye :)

      Delete
  5. buat sepenuh jiwa raga PT3 tu.. ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah ina akan buat dgn sepenuh beraga-raga ... :D hehe

      Delete
  6. bila exam muncul, mcm-mcm kerenah yang menjelma kan.. apa pun all the best ye..

    jemput singgah sini http://aienlieyrusli.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. lagi2 time exam tu.. dengan kerenah kawan lagi.. belum karenah kita.. terima kasih :)

      Delete
  7. Acik pun jenis study lasy minit..tak boleh study awal..nanti tak lekat..Anak acik no.2 pun pte candidate tahun ni..anyway..good luck!!
    p/s : Anak Acik tak segigih kamu...Study sampai kul 2 pagi, bangun kul 5 lagi..semoga kejayaan milik kamu.

    http://acikwatie.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhh kita sama lah acik ^^ haah, nnt takut lupa je.. tp ina dh berdikit2 dah try buat preparation awal2, then bila akhir2 baca balik semula.. terima kasih acik :) oh ye ke? tlg cakap kan good luck jgk ye kat dia.. haha tak tahu lah, ina bgn pun sbb ina ada bnda x baca lg.. aminn... terima kasih byk2..

      Delete
  8. memula masuk blog ni..Ya Allah...comelnya..haha..

    entri ni mengingatkan akak zaman sekolah dolu2 la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe malunyaaa. ye ke? tak sangka entry ina macam budak2.. dah design dah blog ni nk buat ala2 org dewasa... tp entry pulak penghalangnya.. nk buat mcm mana, jiwa kanak2 lagi.. hehe

      Delete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)