Monday, 24 November 2014

2 Tahun Blogging

Hai assalamualaikum,

2 Tahun Blogging - Ina baru teringat bulan November ni, genap blog ina berusia 2 tahun! Ina tak tahu nak kata apa, terdiam seribu bahasa. Ina sedih sebab ina rasa sekejap je 2 tahun tu, berlalu. Tiba-tiba je wow! dah 2 tahun dah! Ina happy juga sebab setakat ni, ina bangga dengan pencapaian blog ina. Ina sayang gila dengan blog ina.

Melalui entry anniversary blog ina tahun lepas , ina ceritakan pengalaman ina jadi blogger selama setahun. So, untuk anniversary blog ina kali ni, ina ingat ina nak share kan tentang fokus blog ni.

Dulu, masa ina newbie, ina excited gila nak share dekat semua tutorial untuk blog sebab ina tengok dengan cara macam tu, blog macam best je. Maklum lah, masa tu ina tengah adore gila dengan Kak Lyssa Faizureen ! Siapa tak kenal kan, blogger comel kak lyssa kita.

Jadi, ina pun dengan gigih sepenuh hati, try fahamkan code-code, hari-hari ina post kan tutorial. Tak percaya? Boleh tengok blog archieve ina tahun lepas. Memang penuh dengan tutorial je. Tapi, bila lama-lama ina rasa, dapat penat je. Hasilnya, tak seberapa.

Masa tu, ina fikir buat apa ina nak share benda yang dah sedia ada kan? Masa tu pulak, baru terbuka mata ina yang punya lah ramai blogger share tutorial untuk blog.

Melalui daripada hari tu, ina dah stop share tutorial untuk blog. Ina cuma share entry personal ina je.

Sampai lah satu hari ni, ina blogwalking di blog Abang Hasrul Hassan . Ina menelaah satu persatu butir di blog abang HH. Ina ingat lagi abang HH cakap, benda yang membuatkan sesuatu blog tu menarik bila dia tulis pasal kelebihan diri dia atau kekurangan.

Ina pun fikir lah apa kelebihan ina. Kadang-kadang ina tertanya jugak, "Apa kelebihan aku? Aku ada kelebihan ke?" Sampai lah satu tahap ni, ina baru tergerak hati pasal gitar & ukulele. Alhamdulillah, ina dah post kan video pertama ina sebagai satu permulaan.

Yang kedua, ina try fokuskan blog ina kepada movie online sebab ina tengok keywords blog ina, datang daripada movie online.


Walau macam mana pun, ina tetap kekalkan entry personal dalam blog ina. Cuma kadang-kadang terselit tips-tips. Ina tak tahu lah, ina suka share kan tips-tips di blog ina ^^ 

Akhir sekali, ina nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada pengunjung blog ina.. Tak tahu macam mana ina nak balas balik jasa korang semua. Tanpa semua, ina mesti tak de semangat dalam dunia blog ni. Terima kasih banyak-banyak. Tolong doakan ina lebih maju dalam dunia blog ni ye.. :) 

41 comments:

  1. congrats. keep being a good blogger. chaiyok! ^_~

    ReplyDelete
  2. Wah ;) congrats ! samalah 2 tahun blogging hikshiks.Keep blogging <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah lah Adam.. Happy anniversary untuk blog jugak haha! keep blogging too :D

      Delete
  3. wahhh ! tahniah dah 2 tahun :) hehe keep it up dear ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih dear!! Insyaallah I will :)

      Delete
  4. Wah ...semua rujuk kak lyssa kann dulu. Anniversary blog erk? Selamat ulang tahun blog yang ke 2 tahun :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. Tu zaman newbie dulu, baru kenal nak godek2 kod.. Hahaha kelakar lah pulak ingat.. Terima kasih dear ^^

      Delete
  5. Replies
    1. Terima kasih dear !! Insyaallah :DD

      Delete
  6. Waa tahniah.. happy birthday heee
    Moga terus sukses

    ReplyDelete
  7. wahhhhh dah 2 tahun ina blogging ek? keep it up dear :)

    ReplyDelete
  8. bagusnya boleh aktif berblogging selama 2 tahun. tahniah!semoga terus maju dalam dunia blog. ^_^

    cikfafa pulak dari tahun 2011 lagi buat blog, tapi tak pernah aktif. update entri syok sendiri ja. tu yang semua entri 2011-2012 dah didelete. tinggal tahun 2013 ja. sejak bulan 8 baru2 ni baru mula aktifkan blog. hehe. kira newbie jugak la ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak fafa !! :D hehehe.. oh.. ye ke.. ina pun ada jugak buat blog masa awal form 1 dulu, tapi dah delete dah hehehe. sayang nya kenapa delete.. oh.. teruskan blogging juga ye kak fafa :DD

      Delete
  9. Fighting ina omeyyyy!!!
    good young gurl hehehehe.
    Btwww stay pretty plssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah kak qyla!! hehe thank you :)) haha kak qylaa you more okay. stay cute too babe ♥♥

      Delete
  10. Happy 2nd Anniversary. Moga sukses selalu haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah.. terima kasih ye iman!! :D

      Delete
  11. tahniah ina. .jangan berhenti blogging tau. .semoga blog ina terus meriah ya. .:) teruskan dengan minat. . :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak ^^ insyaallah.. ina akan cuba sedaya upaya ina.. ^^ alhamdulillah setakat ni, memang makin membuak2 minat ina dalam dunia blogging ni :D

      Delete
  12. lama tu 2 tahun . semoga terus berjaya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe boleh lah :) aminn.. terima kasih :)

      Delete
  13. tahniah sabrian. jangan berhenti menulis :)

    ReplyDelete
  14. tahniah ye :)
    gigih btl phmkn code ye.. kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dear :)
      hehe tu dulu je, tapi sekarang dah semput dah :p

      Delete
  15. selamat ulang tahun kepada blog ni ,, teruskan usaha anda berblogging ,, :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you fawwaz!! insyaallah, i will :DD

      Delete
  16. waaahhhh ! dah 2 tahun ehh ? NICE ! and congrateesss ina ! >_<
    Jadi lah blogger yang berjaya erk :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. Terima kasih kak lyssa faizureen :D Insyaallah :D
      Haihh rasa nak nangis sebab Kak Lyssa sudi komen T-T

      Delete
  17. yeay..!dah besar dah dia..blog lama kita pun sama umur rasanya..ahahaha..
    tp kalau kita share tutorial bagus jga, sbb malas nak google tuto yg kita pernah cuba.dlu kta pelik la jga kenaap semua suka si lyssaa.. hahaha
    kita suka blog yg campur2.. tips + personal life + etc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe baru dua tahun kak.. ^^ Lama lah jugak.. Oh, ye ke.. Happy birthday jugak untuk blog akak ^^ Haah, memang bagus sebab semua tuto dah kat blog kita.. Tapi skrg ina dah malas lah sebab buat tuto ni macam leceh sikit pakai kod2 hehe.. hahaha sebab kak lyssa punya blog banyak gila tuto.. oh.. ina pun sama :D

      Delete
  18. Wah wah alhamdulillah , tahniah ina ! Hee kita sweet 15 sama sama , insya Allah nak juga ni jadi macam ina , hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah.. terima kasih izzati ^^ hehe ye ke? tak sangka kita sebaya ^^ good luck izzati :) keep blogging ;)

      Delete
  19. Good job inaa! akk pun tak ingat sgt bila akk start berblog. hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you kak scha ^^ hahahha kelakar lah kak scha ni :p

      Delete
  20. Assalammualaikum.

    Kiranya Ina my seniorlah in blogger. Hehe. Smoga blog Ina dpt mmbntu org mndapatkan ilmu n mklumat ! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam..
      hehe tak de lah.. baru 2 tahun je nur.. aminn harapnya blog ina macam tu lah.. ^^

      Delete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)