Thursday, 20 November 2014

Perempuan Bukan 'Awek'

Assalamualaikum



Aku dah lama usya "awek" tu, lawa ohh -Ali

Ina tak tahu lah, tapi sejujurnya, ina tak suka lelaki panggil perempuan 'awek'? Ina rasa perempuan memang tak patut digelar awek. Sejujurnya, awek ni menunjukkan perempuan ni macam murah.  

Sama jugak lelaki yang suka buat bunyi cencorot a.k.a tikus untuk panggil perempuan. Serious, ina memang tak suka sangat.

Actually, kalau nak mengurat pun, guna lah taktik lain. Kalau korang guna taktik tu, confirm perempuan mesti makin benci.

Sebagai perempuan, korang pernah tak dengar mana-mana lelaki panggil perempuan awek atau bunyi cencorot tu? Apa perasaan korang?

18 comments:

  1. nyampah kalau laki pakai 'cencorot' uh,,rasa nak sepak je,,ape yg sweet nye,,geli ade ah,,

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaa yup setuju sangat wehh.. tolong lah, dia ingat perempuan roti canai tebar ke apa.. peliss lah awakk -,-

      Delete
  2. Assalamualaikum. Menyampah giler lelaki yg selalu buat bunyi cencorot ni. Tak reti bezakan antara manusia dgn haiwan ke apa. Tak ada adab langsung. Reject terus jadi calon suami. Haha. Panggilan awek tu seolah-olah perempuan tu mcm teruk sprti bohsia je. Rasa nk tonyoh dgn cili je dan ramas2 mulut sesiapa yg buat bunyi cencorot tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. yup, ina pun sama!! ada ke patut sesetengah lelaki panggil perempuan macam tu.. ina memang tak puas hati betul lelaki yg berperangai macam tu.. haha yes, reject terus. tak respect langsung dengan kaum hawa. haah.. tapi serious ina cakap, lelaki zaman sekarang memang suka panggil perempuan awek n termasuk lah bunyi cencorot tu erghh -,-

      Delete
  3. Replies
    1. hahaha lagi baik tak reti buat sebab serious ina cakap, perempuan memang tak suka lelaki buat macam tu..

      Delete
  4. pendapat kita la kan...

    kita pun tak suka lelaki buat bunyi tikus tu.., sebab menjengkelkan. nak tarik perhatian orang perempuan silalah guna cara gy berhemah atau tegur cara baik . kadang2 lelaki saja mengacau sbb dia bosan, kita as perempuan ni jangan melayan sangat,biarlah nampak sombong atau kerek. biarlah nak kata apa asalkan maruah dijaga.. :)

    pasal 'awek' tu biasalah bahasa budak2 sekarang.. hehehe.. tp nasihat kita lah kepada lelaki tu, jangan gatal tangan nak jadikan anak dara org awek/gf kalau parents sendiri pun kau tak reti nak sayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm ina pun sama tau.. yup ina memang setuju sangat!! diyorang acaca macam lelaki idaman perempuan, padahal di mata perempuan, biasa je -,- haah, betul tu.. tolong lh respect sikit perempuan.. haah.. betul tu.. tak de keje diyorang ni... haah.. biarlah jual mahal sikit, jangan nampak murah sangat hehe..

      haah.. memang ramai sangat kawan2 ina suka cakap awek awek ni.. tapi ina pernah jugak sound direct kat diyorang... perempuan ramai tak suka.. haahaha haah.. biar sedar sikit kan.. spender pun mak basuh xD

      Delete
  5. Btul btul .. Bnyi tu mmng slalu dngr tpi stiap kli dngr mmng buat dono je. Anggap dia buat kt org lain sbb kta ada nma .. Alhamdulillah cntik lgi nma kta tu.. Hehe .

    Yg awek tu tk prnh kna tpi adk prempuan slalu trtukar ckp llaki yg dia ska tu awek ..
    cnthnya "anis ada awek.. handsome.." klakar je dngr..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. ina memang taak boleh tahan sabar lah kalau lelaki buat macam tu kat perempuan.. rasa nak patah2 kan tulang mulut dia.. alhamdulillah, betul tu..

      oh, ye ke... haahaha awek tu bukan untuk perempuan ke? haahaha kelakar pula xD

      Delete
  6. aku pun menyampah dengan orang yang suka men'cencurut'kan orang bila nak panggil orang tu ,, -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik lah kau jenis yg tak suka lelaki macam tu jugak wehh!! serious, perempuan memang tak suka lelaki macam tu weh

      Delete
  7. hehe tu la sama dgn kak ana pon x suke kalo lelaki buat bunyi2 cencorot cmtu.. rase x selesa pon ade gak hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. ina memang benci betul lelaki buat bunyi tu.. macam tak respect je.. kalau ada lelaki yg macam tu, seriously, ina akan reject buat jd pakwe haha :p

      Delete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)