Tuesday, 18 November 2014

Tutorial Main Ukulele

Assalamualaikum & selamat pagi..

Disebabkan cuti yang terlalu lama dan membosankan, ina rasa ina nak share kan kepada semua macam mana nak main ukulele. Tahu tak, ukulele tu apa?

 

Yang atas ni lah ukulele.. Adik beradik dengan gitar, cuma dia kecil sikit je.. Senang cerita, kalau tak pernah tengok, mesti semua tahu kan, lagu Tegar yang hot tu, Aku Yang Dulu, Bukan lah Yang Sekarang. Tahu, kan.. Okay, Tegar nyanyi lagu tu, pakai ukulele lah.. 

Jadi, ina dalam perancangan nak share kat semua macam mana nak main ukulele. Sebelum ni, ina terfikir nak share tutorial main gitar, tapi ina rasa ramai je orang yang pandai main gitar. Ina jarang pula tengok orang main ukulele.. hehe. 

Apa beza ukulele dengan gitar? Orang selalu tanya kat ina macam tu.. Antara beza ukulele dengan gitar: 
  1. Saiz ukulele lebih kecil daripada gitar, ukulele lagi senang dibawa ke mana-mana
  2. Pada pendapat ina, bunyi ukulele lagi sedap daripada gitar (just pendapat ina) 
  3. Ukulele ada 4 tali, gitar ada 6
  4. Ukulele lagi cute
  5. Ukulele lagi senang main daripada gitar
Itu lah antara perbezaan antar ukulele dengan gitar.. Sekarang ni, tengah terfikir nak share kat semua nak main lagu apa..

Apa-apa pun, sekarang ina tengah dalam process buat video untuk tutorial ni.. Jangan lupa tengok tau hehe! :D

Selamat bersarapan,
Bye assalamualaikum :) 

33 comments:

  1. ukelele lagi ringan dr gitar..hehee
    btw,thanks masukkan kita dlm bloglist..baru perasan.. ^^ selamat bercuti (*in advance)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. haah.. serious ukulele lagi ringan.. boleh buat baling2 lagi.. nak compare dengan gitar, gitar lagi berat, dan susah bawa..
      hehe no problem kak ^^ youre one of my fav blogger :) selamat bercuti jugak ^^

      Delete
  2. All the best, Ina. Akak datang membalas kunjungan.

    From FAMF Tower

    ReplyDelete
  3. bestnya. .adk sy ada jugak gitar. .tp kita xpandai main. .hahaha :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh.. huyoo tak sangka ina.. hehe try lah, serious memang best ^^

      Delete
  4. Oh ukelele nama dia. Haha baru tahu. Oh follow sini #1709 , heee looking forwrd for ur video. Heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. nama dia ukulele.. hehe.. terima kasih ye follow ina, nanti ina follow back.. insyaallah, ina akan post dalam masa terdekat ni :)

      Delete
  5. Bestnya ukulele. Teringin nak main.
    Tak sabar Nak tengok ina buat tuto. Hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. Memang best.. Hehe try lah ^^ Serious memang seronok :)) Hehe insyaallah ina update dalam masa terdekat ni..

      Delete
  6. Saya pun rasa ukelele lagi comel dan bunyi die klasik sikit. Hehe

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. ina setuju sangat.. cuma ina rasa ukulele ni, terhad sikit lagu yang kita boleh main..

      Delete
  7. Ukulele ni macam penyanyi cilik Tegar tu bawakan?...

    ReplyDelete
  8. Laling...hantar detail ke 0172788126 untuk pemenang GA By Mamaniza =)

    ReplyDelete
  9. dah boleh jadi najwa latif in the making ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe tak de lah.. ni untuk suka2 hilangkan bosan cuti sekolah :p

      Delete
  10. teringat kat Mark Adam... muzik dia ala-ala ukulele kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah.. macam lagu dia yg Pencuri tu ^^

      Delete
  11. Replies
    1. hehe sikit2 je.. ni pun baru jgk lah belajar..

      Delete
  12. Terernyaaa... Nanti dah share boleh lah akak dengar..Hehe.. Akak ni la baru tau namanya ukulele.haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe tak de lah.. ina ni pun newbie jugak ^^ insyaallah, ina akan update video dalam masa yg terdekat ni :))

      Delete
  13. cik siti jari keras...tak reti nak main alat music ni...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahh sbnrnya ina pun sama cik siti.. tp seriously, kalau dah terbiasa main, insyaallah boleh.. practice makes perfect :)

      Delete
  14. ukulele comel hee goodluck :D nanti ley wat video hee


    http://iolacaviarofficial.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheeh haah terima kasih ye :)) insyaallah ina akan update video da;am masa yg terdekat ni ^^

      Delete
  15. mak sedara ada ukulele . pernah main . boleh la lepas main huhuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huyoo ina ni pun, baru je belajar sikit2 heehe ^^

      Delete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)