Wednesday, 3 December 2014

Kenapa Orang Tak Nak Join Giveaway Kita

Hai assalamualaikum,
entry auto publish-ina balik kampung

Suatu masa dahulu, ina salah seorang peng-join tegar segmen & giveaway. Kalau boleh, semua segmen & giveaway nak join. Kemaruk sangat nak dapat hadiah, haha! Then, bila hadiah sampai rumah, tayang satu rumah dapat surat. Gila tak senonoh perangai kan. Masa tu zaman-zaman nak up lah katakan, tu yang berlagak sikit depan adik2 dapat hadiah.. Lagi2 kalau dapat kad raya, "Ni mesti surat raya dari secret admirer ni". Perasan gila :p

Tapi, dalam ina join giveaway, ada beberapa giveaway yang buat ina tak nak join giveaway dia. Antara salah satu sebabnya ;

Blog berat yang amat
Berat blog memainkan satu peranan yang sangat-sangat penting kalau kita nak orang lain join giveaway kita. Sesebuah blog yang berat boleh mematikan mood seseorang untuk join giveaway kita. Bayangkan lah, dah seronok excited ada orang tag kita suruh join giveaway dia, then bila masuk blog penganjur, stuck-stuck. Haih dengan berat hati, terpaksa lah kita tekan 'X' kan. Lagi-lagi kalau masa tu, internet macam siput yang tengah nazak, lagi lah mencabar kesabaran. Jom try timbang blog kita

Kena share page
Pada pendapat ina, syarat pun memainkan peranan penting juga untuk seseorang join giveaway kita. Kalau macam ina, ina paling tak gemar kalau giveaway ada syarat kena share page. Kalau tengok je ada syarat ni, mesti ina berat hati nak join.

Syarat banyak
Syarat yang terlampau banyak pun boleh buatkan seseorang tak nak join giveaway kita. Sebagai contoh ina bagi, syarat dia kena follow 20 orang blogger. Nak nak pulak, internet lambat, haihh memang tawar hati nak join. Melainkan hadiahnya, ada yang kita memang dah jatuh cinta. Tu boleh buat ina fikir 2 kali, nak join ke tak nak join hehe ^^ Jahat kan ina :p

Leceh kena buka satu-satu link
Untuk orang-orang yang kadang-kadang berjiwa pemalas macam ina, ina malas nak buka satu-satu link tu. Contohnya macam like button untuk fanpage. Kan lebih elok kalau letak buttonnya, tinggal tekan je.. Baru semangat nak join kan hehe ^^ Sebab mudah je, tak perlu nak bukak satu2 link..

Tapi, apa-apa pun yang penting giveaway dan segmen ni sebenarnya untuk kita tambahkan kenalan dalam dunia blog.. ^^ Korang ada tak syarat-syarat atau perkara yang boleh buat korang tak nak join sesuatu giveaway tu? Meh lah share dengan ina :D

28 comments:

  1. kann. kalau berat sangat lambat loading :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup.. betul tu.. lg2 kalau ada bunga berguguran aduh..

      Delete
  2. Akak sama macam Ina lah. Tak larat nak join kalau banyak sangat sponsors yg kena follow & like. Jenuhhhh :)
    Lagi satu, kurang gemar kalau kena klik2 iklan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm sama lah dengan ina.. memang kalau byk sponsor, ambil masa yg lama kita nak join giveaway.. tak kira lagi tahap kesiputan internet kita..

      Delete
  3. betol tu. .kadang2 ada yang tak letak terus je button like. .sbb hadiah best sanggup je nak join walaupun banyak syarat kena ikut. .hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah dengan ina.. tapi honestly, klau tak de button like ni, ina tak kisah sangt sebenanrnya.. untuk memudahkan je ^^

      Delete
  4. betol2 tu Ina.. smua point tu sokong sgt2.. tmbah kalo blog yg byk sgt gadget2 bergantung sana sini, dgn loading lmbat lagi hurmmm mmg terus rasa nk [X] je la hehe

    psstt~ ana join terus segmen cik balqis :
    http://ana-mizu.blogspot.com/2014/12/segmen-zaman-persekolahan.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. haihhh tu lagi lah buat ina mengeluh.. blog penuh dengan iklan.. memang selalu jadi macam ni..

      Delete
  5. Setuju. kalo syarat terlampau byk, hlg mood nk join. Kenkadang g bw je peserta ga tanpa join...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul tu.. hahaha sama lah dengan ina ^^ bw je peserta dia even kita tak join.. cuma tak dapat lah hadiah dia kehkehekeh

      Delete
  6. Lily setuju dengan syarat no.2 tu Kena share page

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah ye lah sebab kadang2 kita nak privasi kan kat facebook kita..

      Delete
  7. syarat kena share tu bagi kak tak kisah. sebab fb real dengan fb blog lain2. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh.. ye ke.. hehe patut lah.. macam ina, tak de fb untuk blog.. tu yg sedih sikit tu ;p

      Delete
  8. Assalammualaikum ... Loading tu kdang2 blh je join .. tpi klau dh kritikal sngt mmng tkkn join :D *Ckp org , blog sye pun lmbt jga kot* haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam :)) haah.. hahaha sama lah dengan ina... tak de lah.. blog nur okay je ina masuk.. tenang je ^^

      Delete
  9. ayie ikut mood gak kalo nak join.. haha
    sebb xselalu menang pon.. so, ikot moodlah nak join ker idok..
    dah bosan tu menjoinkan diri juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama lah dengan ina.. ina join kalau ada orang tag.. ye lah, bila orang dah tag susah2, rasa macam tak hargai pulak dia sebab dah tag kita kan.. hehe betul tu, kadang2 punya lah banyak join, satu pun tak menang.. lg sedih..

      Delete
  10. selamat balik kampung ya..! eh ,nanti bagi la alamat,taun depan bg kad raya,exchange kad..insyaaAllah..hehehe..taun ni dpt 2 ja.. T__T
    kita guna komputer,mmg takut kalau ada blog atau site yg berat bila dibukak,nanti hang pastu semua hang..
    btw,mmg inilah sebab kita jarang join GA atau mini segmen.. klik2 dan follow blog sponsors yg maha ramai tu,mmg tutup mata terus.

    ReplyDelete
  11. Sama jugalah. Kadang-kadang teringin sangat nak masuk tapi pasal kena like banyak pages, terus tak jadi sebab fb akak memang untuk urusan keluarga, kawan-kawan, sekolah, dan kerja sahaja. Bukan untuk blog.

    ReplyDelete
  12. follow blog tu, takpelah sangat... boleh follow slow slow.. tapi yang syarat suh klik iklan banak banyak tu.. perh .___.

    ReplyDelete
  13. sokong! paling tak tahan kaalau kene follow ramai giler sampai list nye 2 ke 3 baris,,duh~

    ReplyDelete
  14. lagi satu kita tak ska orang yg buat GA/segmen pastu dia batalkan apa yg dia buat tu,sbb tak ramai join atau busy

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)