Tuesday, 16 December 2014

Pernah Tak Korang.... #2 : Tengah Solat

Hai assalamualaikum,

Dah baca Pernah Tak Korang Part 1? Kalau belum baca klik sini.

Kali ni, Ina nak dedahkan benda yang selalu menimpa Ina masa nak solat.

1) Lupa rakaat ke berapa.
 Ni tak khusyuk solat lah ni. Jangan jadi macam Ina. 


2)  Keinginan nak kentut yang tak diundang

Kalau keinginan ni datang time tahiyat akhir, lagi sedih T-T 

Pernah tak korang?

63 comments:

  1. Pernah..puas la terkepit-kepit tahan kentut..muahahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaa okay ini lawak gila k xp tp semua orang pernah buat :p

      Delete
  2. tips supaya tak mudah fikir ke lain waktu solat istighfar dulu sebelum solat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you kak ^^ insyaallah nanti ina try ;) thank you for the info ^^

      Delete
  3. hahhahahha... pernah2... kah..kah... *x malu sungguh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ramai yang dah selalu buat xp

      Delete
  4. Selalu sangat jadi macam ni XD

    Akak,saya tag akak http://aimanliyanasamat.blogspot.com/2014/12/segment-lets-inspire-others-by-kyna.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan kan kan xD terima kasih tag ina ;)

      Delete
  5. Hahaha puas tahan kentut supaya lepaskan salam

    ReplyDelete
  6. tipu le kalau takpernah. hehe. :D

    ReplyDelete
  7. tipu le kalau takpernah. hehe. :D

    ReplyDelete
  8. fuuhh Ina ni mesti banyak kali ni.haha XP samelah kite~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha lol ja!! kita berdua sama xD

      Delete
  9. Ya Allah, hahaha pernah sangat2 >< tk khusyuk jadinya solat kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul tu kak.. astaghfirullahalazim

      Delete
  10. tu la ade je yg buat x khusyuk solat hehe

    ReplyDelete
  11. pernah sangat..haha.. tak khusyuk,pastu sblm nak berwuduk buang la segala angin..hhehe..nanti asyik menahan susah jga

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ina pun sama.. tapi biasanya kak lina, benda ni memang sengaja datang time nak solat haihh tu pelik tu. time ambil wuduk tak de pulak

      Delete
  12. dua2 pon pernah ,, masa tak solat xrasa lak nak kentot,. ini semua kerja syaitan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha yeahhh betul sangat. masa solat baru lah rasa nak lepaskan segala haih

      Delete
  13. oh my kentut part tahiyat tu ha bengkakbetul hati ini ekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha kelakar gila kak qila xDDD sabar ehh

      Delete
  14. masa kecik2 dulu..kentut tu salu jadi isu..hahaha...amik wudu pun berapa kali.. sekarang ni alhamdulillah huu..tak ada pula..dugaan betul hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah agaknya ni lah dugaan untuk ina masa kecik ;p haihh bila lah time tak kentut time solat nii

      Delete
  15. biasa tu... sebab tu lah sebelum solat memang kena khusyukkan betul... tapi tu pun biasanya gagal... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hm tu lah betul tu.. hahahaahahah kan kan kan sama lah dengan ina :P

      Delete
  16. Akak selalu dah konfius rakaat ke berapa. Err tapi takpe, kalau rasa waswas boleh buat yang kurang dulu.

    Contohnya solat asar ada 4 rakaat, kita anggap rakaat yang kita keliru tu rakaat yang ketiga. Lepas tahiyyat akhir, sujud sahwi 2 kali (1 rakaat 2 sujud atau boleh semak Google atau boleh jugak tanya ustaz/ustazah). Boleh baca macam sujud biasa, Lepas tu baru bagi salam. :)

    Yang kentut pulak, memang selalu kena dah. Akak cuba tahan-setahan-tahannya sambil kepit2, ngehngeh. Lagi satu masa BARU je lepas siap ambik wuduk, tetibe rasa macam ada volcano dalam perut. xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe oh..thank you for sharing kak.. dulu ada belajar jugak buat sujud sahwi masa sekolah rendah, sekarang ni habih da semua lupa,... nak kena recall balik kena lah carik pakai google kan.. terima kasih sangat2 kan ^^
      hahahahah betul tu kak.. yang peliknya time solat lah baru nak kentut -..-

      Delete
  17. Haha..yg keinginan nak tutttt tu mmg sedih...hadooi..seksa menahan..lg2 bila rakaat last..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaaha memang.. sedih sangat T-T hahahha betul tu.. selalu jadi kat ina

      Delete
  18. Selalu terkena yang no 1. Jadi, sebelum nak solat kenalah baca surah sebelum solat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ye ke kak... nanti ina cari.. thank you for the info ;)

      Delete
  19. pernah! kalau was2 rakaat berapa, cuma assume rakaat yang paling sedikit.
    kalau kentut memang tahan sampai sudah bagi salam. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh hahahha ina pun kadang2 macam tu jugak.. hahaha sama lah dengan ina kak xD

      Delete
  20. Ustaz aku cerita dulu ini semua sbb syaiton gigih berbisik masa kita solat.
    Tu yg mcam2 perkara nak berlaku tu...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm rasanya memang betul kot.. sebab dia nak buat kita rasa macam susah nak dirikan solat..

      Delete
  21. haha saya pernah alami smua yg ina cerita tu ,kdng-2 terpikir balik lawak jgkk...cantik lukisan tu ,haha mnariks sgt ,sy suka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe ye ke.. hahaha suka ina bila awak pun suka ^^ hehe jangan lah puji, ina ni x pandai lukis sebenarnya tau :p

      Delete
  22. tu laa..kengkadang mentibe pulak nak gatal hidung laa apa la.. waaaa!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahah betul tu kak.. pernah jugak alami tu

      Delete
  23. kelakarr je.. tapi memang pernah buat. skang lau nak solat pk nak buang air kecil ke besar dulu, baru khusyuk sket. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe tu lah.. sebelum solat, kena buang semua hajat2 tu dulu kan.. haih.. sabar je lah..

      Delete
  24. huu.. mesti la pernah. smoga kita boleh kusyuk dlm solat. nyah jauh2 syaitan2 tuhh. hehe.

    ReplyDelete
  25. Kih kih kih dua-dua pun pernah :)

    ReplyDelete
  26. Assalammualaikum.

    No 2 tu slalu. Rsa mcm nk nngis pula sbb ada rsa nk kntut. Mmng hilang khusyu !
    Conclusionnya ... haruslah mkn skit n klau nk mlepas, kna mlepas dlu. ^^

    ReplyDelete
  27. kentut tu tak pernah lagi. yang lupa rakaat berapa tu salu je. huaaa.

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)