Tuesday, 17 November 2015

2 Benda Buat Orang Rasa Annoying Gila Kat Instagram

Hai assalamualaikum,

Sebenarnya Ina dah lama dah perati pengguna-pengguna Instagram ni. Sampai dah hafal dah Typical Instagram Users. Disebabkan Ina tengok perkara ni semakin kritikal, Ina anggap dia perkara yang sangat mustahak dan decide nak share dengan korang.

THINGS YOU SHOULD AVOID ON INSTAGRAM;

1. Bajet tak lawa

Peh guwa dah lama perati dah dengan geng geng ni. Aduh serabut. Serabut. Tragedi ngeri ni biasanya ada empat peringkat. Empat-empat peringkat ni akan buat kau rasa ya Allah, aku rasa nak tumbuk muka Ropeah

First stage: Ropeah post gambar lawa gila sampai bergetar rusuk
Jangan menyampah dulu. Ni baru introduction je

Second stage: Geng support member


Third stage: Ropeah terharu

Fourth stage: Reaksi guwa

2. Feeling alone

Second, tengah feeling #alone, #sad, #nobody.

First stage: Ropeah post gambar sedih gilew frust sejuk dingin keseorangan perlukan teman 


Second stage; Kau rasa nak baling kerusi kat Ropeah

Maka, adalah para-para pembaca yang bertanya; 

Abu; Post ni nampak macam tak de moral

Abu bohong. Jangan caye

Even post ni mungkin lebih kepada mengutuk, tujuan Ina just nak sedarkan orang yang selalu buat benda ni. Tak semua orang suka Ropeah (kita). Yes, termasuk Ina haha. No i mean, ada je orang boleh terima cara kita, ada yang terus rasa annoying gila, ada yang rasa sedih then comment bagi semangat. Yup, memang betul ada sesetengah yang ikhlas, but mostly, orang saje je nak tumpang glamor, ropeah kan hot, nanti orang baca nanti, dia visit la ig. 

Abu; Kau tahu apa? Ropeah tak de listener. Sian dia

Ye abu, ye. Tapi cuba Abu fikir balik. Apa benefit letak gambar sesedih tu. There is no benefit, right Abu? Maybe Abu rasa dapat luahkan perasaan. But, bukan dengan cara ni, Bu. Kau boleh je luahkan perasaan dengan orang yang kau percaya, then luahkan dekat dia. Contoh? Mak ayah.

Orang luar tak de talian darah dengan kau, Bu. Baik pun, baik-baik gitu je. 

Abu; Arghh pergi jahanam lah kau. Ni life aku. Kau apa tahu? Main blog je

Haa dah. Aku pun menyampah dengan kau, Bu. Main jauh sana

Hyep! So yeah. Ina just nak kasi peringatan, Instagram atau social network memang bukan tempat yang sesuai untuk kita luahkan perasaan. Ingat, sentiasa ada orang yang tepuk tangan bila kita tersungkur. Jadi, Instagram atau social network hanya membantu untuk menye'spread' kan lagi yang kau sedih. No, no, no! 

Solution? 

Cari jalan penyelesaian. Luahkan dekat orang yang kau percaya. Bangkit. Lap air mata. Sebab Allah, mak, ayah kan ada! Chill beb ;) 

Bye, assalamualaikum! ♥ 

p/s; ina ada test chemistry rabu ni utk tambah mark so please wish me luck ;) 

27 comments:

  1. Nak gelak guling-guling!!! LOL!!! But, it's true, seriously! :'D

    ReplyDelete
  2. hahahhahaha lawakla! pandai ina buat cite. biasanya org2 yg glemerla banyak buat camni huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha thank you kak mazni. hahah tak nak mention :p

      Delete
  3. lol hahaa.. nak gelak japp hahahahaaaaa...
    k bye

    ReplyDelete
  4. hahahaha. Lwak lahh. Memang trbaikk xD

    ReplyDelete
  5. hahahhaahha. one more paling annoying, asyik promote je ig dia.. nak fllwers beribu beriban ..

    ReplyDelete
  6. For me, macam takpe kot kalau orang tu nak upload gambar sedih ke gambar apa ke. Tapi what's following next tu yang buat benda tu rasa macam okay or tak okay. Kalau reaction macam yang Ina tunjuk tu, memang tak payahlah nak upload gambar tu. hihi

    ReplyDelete
  7. this is what we called attention seeker

    ReplyDelete
  8. attention seeker selalunya camtu..huhu..

    good luck utk exam ye! :)

    ReplyDelete
  9. HAHAHAHHAHAHA yang bajet tak lawa paling menyampah. bila komen puji cantik. tetiba "camni pon cantik ke moii" "biasa je. btw thanks"

    LOL

    ReplyDelete
  10. hihihihi kelakar gila. hahahhahaha

    ReplyDelete
  11. You just speak my mind.
    Dah byk kali dah ternampak, yg best bila ada orang komen negatif macam ckap dia attention seeker what not, dia akan delete dan terus block like....wtf?

    Good luck test chemistry esok :)

    ReplyDelete
  12. Bajet tu kena lebih dik ina..hihi

    ReplyDelete
  13. Hahhaaa...barulah colourful dunia dik!
    Mujurlah Mrs. A bukan pengguna tegar Instagram.

    ReplyDelete
  14. dari dulu lagi dah selalu jumpa dgn org yg gini. buat tak tahu je sebab mls nk ambik kesah hahaha geram .

    ReplyDelete
  15. Wahahahahah lawakkk lawakkk... Lahai si Peah XD

    ReplyDelete
  16. HAHAHAHA. :D
    Asal lwak sngt ! rndu btul kt Ropeah. :3
    tpi btullh.. annyoing btui depa tu huhu

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)