Friday, 13 November 2015

Tips: How To Identify Trusted Seller On Instagram

Hai assalamualaikum,


Tips: How To Identify Trusted Seller On Instagram - Today I was attracted to share about on "How To Identify Trusted Seller On Instagram". It is because my adik (Myrock) was lied by her customer just now and thank you to my brain because it functioned very well and in a blink of an eye it was "pap!" I got an idea for my blog entry that I can share with you guys.

Although I never buy things at Instagram, I've asked actually not ask, but interviewed my cute friend (please dont laugh at this!) Awin Cute who had many experience about this.

Okay, lets start!

How To Identify Trusted Seller?

1. Many Followers On Instagram
Firstly, check followers instashop. Yes, Ina sure sangat yang kebanyakan kita mengambil langkah ni sebagai langkah pertama sebelum kita percaya sesebuah instashop. Kita akan check followers dia, kebiasaannya instashop yang mempunyai followers yang banyak menunjukkan instashop yang boleh dipercayai kerana sudah tentunya mempunyai customer yang ramai selain instashop yang dipercayai.

2. Comments On Instagram
Yes, ni benda kedua korang kena tengok. Tengok semua komen dia. Positive comments or negative comments? Kalau positive comments from customer, insyaallah dah sah-sah yang dia trusted seller. Mungkin kadang-kadang ada customer yang kasi negative comments, but tengok macam mana dia handle situation tu. Means, dia balas apa. Kalau dia pun maki hamun customer, maka elakkan lah diri daripada beli barang daripada dia.

3. Feedback Customer
One of the most important, feedback customer. Ni benda yang paling penting bagi Ina. Sebab feedback customer ni memang dah terang lagi bersuluh lah dia trusted seller ke tak. But, jangan percaya bulat-bulat sebab screenshot feedback customer is just a first step. Second step? Tengok dia ada tak dia tag instagram customer dia. Sebab dia boleh je buat feedback fake, main-main berlakon dengan kawan then kata tu feedback customer. Possible!

4. Friends' Suggestion
Next, cadangan daripada kawan. Haa ni insyaallah diyakini dan dipercayai.

5. Tag Section
Ini salah satu langkah untuk memperkukuhkan lagi bukti yang dia seorang tusted seller. Tengok tag section dia. Of course lah, kalau ada customer beli daripada dia, customer akan tag dia, review, kadang-kadang cakap "thanks, beautiful" diikuti dengan segala puji-pujian berbunga daripada customer.

6. How They Treat You?
Customer Is Number One. Yes, ni penting. Biasanya trusted seller memang mementingkan customer. Tak kira lah berapa banyak dia kena layan customer dalam satu masa, dia akan cuba sedaya upaya untuk beri layanan terbaik kepada kita even dia terpaksa menaip selaju 100km/s.

7. How They Say Sorry?
Macam yang atas. For trusted seller, customer is number one. If they made mistakes, they will seek your forgiveness in everyway tapi tak de lah merepek sampai kena melutut ke apa. Satu ayat "sorry sangat2" and explain pun dah memadai.

So, how about you guys? You can share your opinion about the characteristics of trusted seller on the comment box below. Your opinion is well-appreciated. Lets help each other in get rid of non-trusted seller!!

Bye, assalamualaikum.

Do follow Awin on Instagram to see many swag & creative photos! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Do you craving for Crispy Choco Jar with or non-topping? 

Please whatsapp Myrock at 0173819855 for affordable prices as soon as possible! 
Trusted seller, of course. If there's cheathing or lying, tell me and I will smack her down, trust me! 
Friendly price- RM6 

4 comments:

  1. I agree to all of these tips especially no.6. Look at the way the seller treat their customer. I'm an avid online buyer. So, there's many types of seller that I have met. Take precautions so that you won't lose your money. Happy buying! :)

    ReplyDelete
  2. so far tak pernah alami lg kes2 sebegini.. inshaAllah akan sentiasa mengambil langkah berjaga-jaga..:)

    ReplyDelete

Terima kasih sebab sudi komen dekat entri Ina :)