Wednesday, 31 December 2014

Percutian Paling Pelik

Hai assalamualaikum,

Alhamdulillah perjalanan pergi dan balik Ina ke Pahang berjalan dengan lancar & selamat. Nasib tak de banjir teruk masa pergi dan balik. Kalau tak, Ina belum ada kat sini lagi.  Pengalaman dekat Pahang memang best sangat, bila dapat berkumpul dengan sedara-mara, jiran tetangga. Tapi satu je, Ina demam teruk kat sana. T-T

"Orang sibuk bersuka ria awak sibuk demam." -Wan

"Setiap yang berlaku ada hikmahnya. Ni, Ina demam ni pun, ada hikmahnya tau"-Abg Lang. 

Apa-apa pun, percutian ke Pahang memang Ina akan ingat sampai bila-bila. Dengan keadaan Ina yang sarat demam macam nak pengsan, hingus duk tak habis meleleh, tekak punya lah pedih sampai nak telan sebutir nasi pun rasa nak nangis. Demam yang paling teruk dalam hidup Ina.

Hari pertama pelik. 
Berkumpul di rumah Pak Teh. Paling sedih sebab dengan keadaan Ina yang tak bermaya masa tu, nak pulak air cond dalam kereta lepastu terpaksa pulak menempuh hujan sepanjang perjalanan.


Hari Kedua Pelik
Yeay! Ini lah tujuan sebenar Ina pergi Pahang. Abang Long Ina kahwin aka Abang Farhan. Tahniah Abg Long & Kak Hamira! ♥♥ 



Hari Kedua Pelik (tengahari) Paling Penat & Best
Ni part paling best! Cuba teka kitorang pergi mana?!!!! Kitorang pergi Bukit Gambang Resort City!! Ini merupakan kali pertama kaki Ina jejak kat sini & wowowowwww memang kagum gila dengan tempat ni. Ada banyak tempat menarik dekat sini, antaranya Safari Park & Water  Park. 

Disebabkan masa yang suntuk, kitorang cuma melawat Safari Park je. "SAFARI PARK JE". Dengar je, "JE" Tapi!!!! Masyaallah punya lah penat tahap kaki nak tercabut dua. Bayangkan lah, punya penat berjalan sampai demam Ina pun hilang! 

Price; 
Kanak-kanak: RM28
Dewasa: RM38 (kalau tak silap)

Antara haiwan menarik;
White Lion King, Malayan Tiger, Kangaro,  dan lain-lain

 
Yeay! Dalam tram

 
Selamat Datang ke Taman Burung !



Muka macho, hensem tapi siapa tahu, dia takut dengan burung. 

4 orang secret admirer kat kerbau

4 orang suka unta

Unta comel

 Saya pencinta burung. Burung pun cinta akan saya hehehe
Bahagiaaaa


Hari Ketiga Paling Pelik
Hari sepatutnya kitorang semua balik. Tapi tiba-tiba dapat surat cinta daripada pihak hotel yang mengatakan semua jalan di Pahang ditutup. Sedih gila masa tu sebab kena lah menahan diri kat sana lagi sehari tanpa arah tujuan.

Hari yang dipenuhi dengan kemalasan kuasa penuh bersama air liur basi sebaldi. 

Zombi zombi yang bertempiaran

 Hehe ni ingat lagi tak dengan budak tiga orang yang tak mandi haritu.

Gambar paling bajet sekali dekat tangga

Hari Keempat Paling Pelik
Yihhhhhhaaaa hari ni balik. Tak tergambar betapa gembiranya masa tu sebab boleh balik. Dah rindu rumah dah ni sebenarnya T-T 

Disebabkan nak elakkan diri daripada bertembung dengan banjir, terpaksa lah kitorang bangun selepas solat subuh dan terus berangkat. Pagi tu pulak hujan. Haih sejuk sangat. 

Byeeee!!!! 

Masa balik, dapat whatsapp daripada family kitorang yang lain, jambatan yang kitorang lalu masa otw Pahang, dah banjir. Ya Allah, sekejap je. 


Alhamdulillah, selesai dah percutian paling pelik yang pernah Ina alami. Sebab tu lah, percutian ni jadi percutian paling pelik. Walaupun banyak lah dugaannya satu persatu yg kena tempuh, tapi, dapat lah se- lori kegembiraan & senyuman yang dapat Ina bawa balik sebagai memori masam manis 2014. 

Nah sekeping gambar kenangan hehehehe muka demam ni.





Bye, assalamualaikum.
p/s : Pray For Mangsa Banjir

Thursday, 25 December 2014

Typical Instagram Users

Hai assalamualaikum,

Ina pasti yang 80% rakyat Malaysia ada instagram kan? Tak kira lah sama ada umur dia belasan, atau berpuluh, ataupun baby! Baby pun sekarang ni ada instagram sendiri. Tak percaya? Haaa boleh tengok anak-anak artis zaman sekarang ni. Kadang terfikir juga, takkan baby tu pulak yang selfie sendiri then post dekat instagram? ;p

Walaaupun macam tu, perasan tak yang pengguna Instagram ni pun ada style dia sendiri jugak? Haa nak tahu?

1) Trend AJAK


2) Bila someone comment, yang lain pun copy

 Tertanya-tanya adakah ini satu pujian atau satu perlian :pp

3) Stalk je, tak nak follow. Bila someone tu private baru nak follow

*Jumpa instagram orang cute*
Ropeah: weh tengok aku jumpa orang comei
Siti: Tengok tengok. Comeinyaaaa
Ropeah: (dalam hati) Hm tak yah follow lah, boleh stalk jugak. 

1 week later

*stalk orang comei tu lagi*
Ropeah: Eh pahal dah private?

Ropeah: Haih terpaksa lah follow ._.

4) Depan kata lain, belakang kata lain

*Dalam instagram*
Ropeah: Eh cutenya kau siti. Aku memang dah lama adore kau sebagai idola kecantikan aku.
Siti: @Ropeah_Cute Hehe terima kasih..

*Kat luar*
Ropeah: Kau tahu tak, si Siti tu. Dalam instagram lawa, kat luar heh. Pakai camera 360 lah tu. Tak pun, edit pakai vsco cam. 
Bedah: Lahhh ye ke. 
Mil: Haah weh. Aku pun perasan. 

-Jangan jadi macam Ropeah. Tak selamat hidup-

5) Eh eh. Malu-malu pulak kena puji

*Dalam instagram*
Siti:  Hm comelnya. Jeles kita. 
Ropeah: @Siti_Comel Mana ada. Aku tak comel lah. 

*Dalam hati*
Ropeah: Aku dah tahu dah aku cute. Tok sah bagi tahu pun aku dah tahu hihi

-biasa jadi kat perempuan-

6) Bila post gambar malu-malu tutup muka



Pernah tak buat benda macam kat atas ni? Sejujurnya, Ina pun pernah buat! Semua Ina pernah buat. Bukan dekat Instagram je, dekat Wechat, dekat Facebook mahupun Twitter. Senang kata, benda typical akan jadi bila someone tu post sesuatu gambar.

Ina minta maaf sangat-sangat kalau kecilkan hati sesiapa ke. Entry ni berdasarkan pengalaman Ina sendiri. Tak de kena mengena dengan orang lain. 

Bye, assalamualaikum ;) 

p/s: Esok insyaa Allah ina akan pergi Pahang. Jangan lupa tinggalkan jejak korang di cbox Ina supaya Ina boleh blogwalking balik. Thank you! ;)

Tuesday, 23 December 2014

Result Pt3

Hai assalamualaikum,

Seperti yang semua tahu, semalam pelajar yang telah menduduki PT3 mengambil keputusan PT3. Rasanya, agak terlambat ke Ina nak update tentang keputusan result Ina? Okay, untuk yang masih tak tahu, Ina salah seorang daripada pelajar yang menduduki PT3.

Alhamdulillah. Seorang murid daripada sekolah Ina, iaitu SMK Telok Panglima Garang berjaya mendapat straight A iaitu 10A dalam PT3! Yeay! Walaupun kitorang bukan sekolah sains ;pp. Tahniah Tarshaleni Mohandren!! (Tarshaleni ni duduk sebelah Ina je masa ambil PT3 :p)

Mungkin korang tertanya-tanyakan apa keputusan Ina? Hehehehehehhehehe alhamdulillah Ina dapat 7A dalam PT3. Mula-mula rasa sedih juga tapi bila Ummi pujuk, Ina dah okay dah. Lepastu, bila tengok kawan-kawan, rupanya tak ramai yang dapat 7A ke atas.


Antara komen di Twitter mengenai PT3:




Honestly, Ina memang marah sangat sangat sangat + geram kepada sesetengah orang yang memperlekehkan PT3 ni. Kata PT3 senang. Tolonglah. Korang tak rasa apa yang kitorang rasa. Soalannya memang betul-betul berbeza daripada PMR. Walaupun macam tu, Ina rasa batch 99 tak patut kutuk PMR.

Benda dah lepas. Nak kecoh pun buat apa kan. Nak marah, bukannya boleh ubah result kita jadi straight A pun. Yang penting untuk SPM nanti. Tapi, kalau SPM pun ditukar, hm entah lah nak.

Tahniah kepada semua yang telah menduduki PT3!! Tak kira sama ada blogger, orang biasa mahupun pembaca dan penyinggah. Tahniah! :)))

Tahniah!
Adam Faiz- 7A (yeay tahniah adam!)
Nur Farizah-6A ( tahniah ija!) 
Hafiz-5A ( hafiz ni newbie. jom singgah blog hafiz :) )
Hazim poyo gediks + Ultraman bajip yang baik


Special Thank You
Thank you ummi yang tak pernah berhenti berdoa untuk Ina siang malam masa Ina tengah ambil pt3. Walid yang selalu bagi semangat untuk Ina especially time Ina patah semangat nak ambil exam BI and SN dalam hari yang sama. Wan yang selalu doakan Ina dan sembahyang hajat untuk cucu2 wan yang ambil pt3. Terima kasih semua cikgu TPG yang telah mengajar Ina. Cikgu Hamidah, Cikgu Aliyah, Teacher Che Maziah, Cikgu Noraini Asis (mesti saya akan rindu cikgu lepas cikgu bersara :'( ), Ustazah Zainon, Ustazah Mariah, Ustazah Faridah, Cikgu Rohaya, Cikgu Hafizah, Cikgu Suzila, Cikgu Sheila, Tuan Nordin dan semua yang pernah ajar Ina! Terima kasih cikgu. ♥♥ 

belum habis lagi (part kawan)

Terima kasih Gobi my bae yang selalu ajar saya English. Terima kasih Haziq yang banyak songel tapi selalu teman aku dekat library study sesama sampai petang. Terima kasih Aisyah Najihah yang teman aku sampai aku last ambil paper arab. Even esoknya kau tak de paper, kau still teman aku. Terima kasih Leya yang selalu kongsi ilmu sesama & temankan aku dekat library. Terima kasih sahabat2 di library. 

Terima kasih Ija yang selalu layan kerenah aku even aku tergedik gedik, tergedik gedik kat sebelah kau. Tahun depan kita duduk sesama lagi k. Terima kasih cendekiawan2 yang berjaya yang selalu ajar aku even aku ni otak kengkadang masuk air, lambat tangkap ; Syida Baharim (mt, sn) , Abe (mt) , Mole (mt) , Ipan (mt) , Aiman (mt, sn) , Amirul Amir (bi, mt) , Awin (mt)). Terima kasih semua 3KAA! Sentul, Bal, Tika, Pika, Hani, Nauwar, Iman keding, Hasram, Aniq taiko, Ain, Syida, Ayu, Nisa, Najiha, Chok-yu, Mariam, Cek Piya, Izzah baik! , Sally cute, Husnul comel, Wan, Haziq PA, Fakhrushy, Mosh, Nis Zahidah, Farah & Nadia. Btw tahniah untuk korang semua!

Bye, assalamualaikum.

p/s : Terima kasih wish untuk Ina sebelum Ina ambil result ♥♥ 


Sunday, 21 December 2014

Munculnya haters.

Assalamualaikum
 

Wahh kenapa dengan tajuk Ina kali ni ? Hehehe sebenarnya Ina tujukan entry Ina kali ni, untuk seseorang kawan Ina ni. Dia terlampau rimas dengan haters ni yang selalu mengganggu hidup dia.

So, hari ni, Ina nak kongsikan dekat korang cerita pasal haters ni. Ina pun ada pengalaman dengan haters ni. Suatu ketika dahulu sampailah sekarang.

Sesiapa pun tak boleh elak untuk dibenci. Kadang-kadang kalau kita duduk diam pun, orang tak puas hati. Kadang-kadang kita buat itu, tak kena. Buat ini, tak kena. Itu pada mata haters. Semua yang kita buat salah.

Tapi, bila difikirkan balik......... Kita kena chill lah. Takkan lah , disebabkan haters kita nak murung ? Kita nak berkurung dalam bilik ? Menangis ? Eh eh eh. Salah .

Korang pernah terfikir tak kenapa haters ni , tak suka korang ? Pernah ?

Antara sebab munculnya haters dalam hidup korang :
  • Korang ada apa yg dia tak de. 
Korang mesti faham yg Ina maksudkan kan ? Allah kurniakan manusia dengan kelebihan masing-masing. Contohnya, yang sorang ni, lawa. Yang sorang ni, kaya. Yang sorang ni, pandai. Yang sorang ni, menarik. Yang sorang ni, peramah.Macam-macam lagi kelebihan yg Allah bagi dekat korang masing-masing. Tapi, si haters ni tak ada apa yg korang ada. Sebab tu lah , apa yg korang buat semua tak kena. Dia jealous aka cemburu.
  • Memang korang salah
Tapi , ada setengah haters ni, dia tak suka korang disebabkan perangai korang. Kemungkinan, perangai korang ni, tak elok ke. Ha, tu yang dia tak suka. Tapi, cara dia ni dah salah. Sepatutnya, dia tegur korang dengan sopan, beradab sebab ada sesetengah haters ni, dia diamkan aje... Bila jumpa geng, mulalah bukak cerita pasal korang. Makin bertambahlah haters korang sebab geng dia pun join sekaki. Sepatutnya, si haters ni, bagi tahu kat korang. Bincang elok-elok.
  •  Tak de kerja. Tak de cerita. 
Haisyy ni pun masalah ni... Kalau dah manusia tu, mestilah ada yang kutuk-mengutuk, ngumpat-mengumpat, sindir-menyindir. Haters kali ni, dia saje je cari pasal dengan korang. Ye lah, tak de hot story yang nak dibualkan. Jadi, korang ni lah , jadi bahannya. Manusia.

Okay, jadi Ina nasihatkan dekat korang, jangan sedih. Sebab percayalah, ramai lagi yg sayang korang dekat luar sana. Cuma haters ni, saje je nak menyakat-nyakat , porak-perandakan hidup korang. Percayalah. So, korang kena tunjukkan yang korang still happy walaupun adanya diorang, okay ?
Forget the haters cause somebody love you - Miley Cyrus


 





Bye assalamualaikum :D

Thursday, 18 December 2014

Soalan Makcik Pakcik Lepas Aku Dapat Result

Hai assalamualaikum,

Seperti yang korang semua tahu, (kalau tak tahu, meh sini, Ina bagi tahu) 22/12 nanti, iaitu lebih kurang 3 hari daripada sekarang, pelajar tingkatan 3 akan dapat keputusan pt3. Yihhhaa!!! Okay. Berita buruknya, Ina salah seorang daripada mereka.

So, hari ni, tak nak lah cerita berdebaq jantung tu macam mana, jantung nak tercabut ke, menggigil ke. Benda tu memang typical kan kalau nak ambil result. Sekarang, benda yang Ina nak cerita, benda typical jugak. Cuma lain sikit. Soalan Pakcik Makcik Lepas Ina Dapat Result.

Berdasarkan pengalaman UPSR, soalan femes fofular dan cipumas lepas dapat result;

1) Dapat berapa A ?

* baru je jejak kaki masuk ke rumah lepas balik sekolah ambil result *
* Teng tereng tet -bunyi phone *
Makcik : Ha, Kiah. Anak kau dapat berapa A? 
Kiah : Anak aku dapat __ je. 
Makcik: Oh okay lah tu. Anak aku pulak dapat straight A. Hm suruh lah anak kau study hard sikit baru boleh jadi macam anak aku. Bijak lagi sana. 
Kiah : -Tettt-
Makcik: Hello, kiah. Hello?? 

Padan muka makcik ni. 

Bukan setakat dalam phone je. Kalau korang tengah ada event keluarga ke apa, asal ada muka kau je, dapat berapa A? Asal ada muka kau je, dapat berapa A. Terasa seolah kat dahi kau ada tampal 'SAYA LAH PT3 CANDIDATE. TANYALAH SAYA DAPAT BERAPA A'

Sedih? sedih. 

2) Tak Mohon Sbp? Mrsm ke? 

Dulu cita-cita memang nak jadi student sbp atau mrsm. So, adalah pakcik ni. Dia tanya Ina. 

Pakcik : Darjah berapa dik?
Ina : Darjah 6.
Pakcik : Lahh ambil UPSR rupanya kau ye. 
Ina : Ye, pakcik. 
Pakcik : Dapat berapa A?
Ina : 5A *sengih lagak kerang busuk
Pakcik : Tak minta mana-mana ke?
Ina : Ada. Saya minta sms banting
Pakcik : Lahhh ada mintak situ. Pakcik ni duduk dekat Raub, Pahang. Kenapa tak mintak kat situ? Kat sana, pemandangan memang best. Kalau kau sekolah sana, boleh lah balik rumah pakcik, duduk sana. 
Ina : Hehe, ye ke pakcik. Dah hantar dah permohonan.
Pakcik : Rugi nak, rugi. 
*pakcik tu pun teruskan lah kelebihan bersekolah di Pahang sana* 

Pakcik, pakcik. Bukan nak kata apa. Saya ni tinggal dekat Selangor. Pakcik ajak saya sekolah dekat Pahang nunn jauh sana. Saya terharu pakcik ajak saya tinggal rumah pakcik. Terima kasih. Tapi masalahnya, saya baru kenal pakcik 5 minit, pakcik dah suruh saya tumpang rumah pak cik. T-T

3) Amik aliran apa? 

Belum dapat result lagi, tapi dah ada beberapa makhluk dah tanya soalan ni. 

Aliran Sains Tulen
Kassim: Eh, kau tahun depan form 4 kan?
Ina: Haah. 
Kassim: Kau nak ambil aliran apa? 
Ina: Insyaallah Sains Tulen.
Kassim: Kau sure? Sains Tulen tu susah gila tahap gaban. Lepastu ada kawan aku yang ambil, ada yang kata tak boleh bawak time exam. Kusut je kepala. Kau boleh ke bawak Sains Tulen? Boleh ke? Booooooleh kekekekekeke?

Prinsip Akaun 




APAK
(Asuhan Kanak-kanak)

So, conclusion dia, setiap aliran ke apa, ada cabaran dia. Tak kira lah, Sains Tulen ke, Prinsip Akaun ke. Ina ada dengar advice akak ni, akak tu kata "Yang penting ambil aliran yang kita betul-betul minat. Jangan ikut kawan. (Ikut kawan, binasa jadinya.) Kalau boleh, prepare dari form 4".

Kepada semua batch 99,
Semoga kita semua dapat result yang baik. Aminn.

Bye, assalamualaikum ;) 
-cerita atas ni ada yg reka, ada yang benar-okbyeyeye

p/s: nak mintak tolong komen dekat entry
Giveaway Kusarah ^^ Thank you ;) 

Tuesday, 16 December 2014

Pernah Tak Korang.... #2 : Tengah Solat

Hai assalamualaikum,

Dah baca Pernah Tak Korang Part 1? Kalau belum baca klik sini.

Kali ni, Ina nak dedahkan benda yang selalu menimpa Ina masa nak solat.

1) Lupa rakaat ke berapa.
 Ni tak khusyuk solat lah ni. Jangan jadi macam Ina. 


2)  Keinginan nak kentut yang tak diundang

Kalau keinginan ni datang time tahiyat akhir, lagi sedih T-T 

Pernah tak korang?

Sunday, 14 December 2014

Jalan-jalan i-City : Water World, Trick Art Museum & Snowalk

Hai assalamualaikum,

Pernah teringin pergi i-City? i-City memang sememangnya tempat yang sesuai untuk kita luangkan masa dengan keluarga! Semalam ina baru pergi i-City dan wow ina memang falling in love dengan pemandangan, suasana, & tempat dia.

Ina pun tak nak taip panjang sebab Ina tahu korang malas baca kalau Ina cerita :p Jadi, ina bagi gambar je.

Water World @ i-City

Tips;
1. Jangan bawa makanan sebab sia-sia je. Nanti makanan yang korang bawa akan disimpan sebelum masuk water world.
2. Strictly no jeans, nanti banyak permainan yang tak boleh main kat sana. Elok pakai tracksuit.
3. Lebih afdhal jangan pakai tudung bawal sebab nanti bila kena air, tudung kita dah jadi senget-senget. Nampak selebet je. Elok pakai tudung sarung ^^



https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfa1/v/t34.0-12/10822686_848448711886728_4360224_n.jpg?oh=5dd6f462ef18da78ea45677bed59c427&oe=557BD08E&__gda__=1434178681_dc89b3693a155ab661300c7a6608e9be


Trick Art Museum @ i-City
Yeayyy tempat favourite Ina!!

Tips;
1. Charge phone 100% ! Jangan lepaskan peluang untuk tangkap gambar dekat sana.
2. Pedulikan mata-mata yang akan pandang korang bila korang tengah buat aksi pelik! Yang penting hasil gambar tu, nak real.
3. Jangan miss satu lukisan pun. Seriously, memang rugi.











Snowalk @ i-City

Tips;
1. Pakai baju tebal-setebal-tebalnya. 
2. Jangan sesekali pakai seluar pendek. Memang menempah maut lah.
3. Pakai kasut yang tapaknya tak licin. Haaa, nanti tak pasal-pasal ada yang tersadai dekat atas lantai. 4. Jangan pakai selipar!! 
5. Kalau nak jimat duit, bawa lah glove sendiri. Dekat dalam sana, glove memang penting untuk elak tangan korang rasa kena potong. 
6. Berlatih diri untuk jadi tabah. Bila sejuk dekat dalam tu, korang nak tangkap gambar selfie pun fikir berjuta kali. 

Ada yang tanya; 
Sejuk sangat ke snowalk tu? 
Let me tell you bro. Kat dalam sana, memang sejuk gila. 
Ye lah, sejuk macam mana? 
Sejuk yang kau pun tak pernah bayangkan. Kau dah tak dapat rasa tangan kau. Sampai bila kau pegang hidung kau, kau rasa kau dah tak de hidung. Nak cakap huruf 'B' pun kau menggeletar.

Boleh mati tak dalam tu? 
Alhamdulillah, aku masuk dengan adik-adik aku dalam tu. Empat-empat masih bernyawa masa keluar.




Yeay yeay yeayyyy. Ina ada something nak bagi korang semua as buah tangan Ina dari i-City!! Jeng jeng jeng!! 


Nampak tak siapa? Meh Ina zoom sikit;


ENCIK MIMPI!!!! INA JUMPA ENCIK MIMPI!!

Ya Allah, masa ina nampak Encik Mimpi tu, nak je Ina jerit ;

Abang Mimpi! Abang Mimpi! Abang Mimpi! 
Encik Mimpi: Perempuan gedik mana panggil aku abang ni?

Alhamdulillah, iman dalam diri ni masih bertahan. Dapat pandang dari jauh je. Masa tu, memang terpaku gila tak tahu nak kata apa nampak Encik Mimpi T-T Jantung dup dap dup dap. Kalaulah boleh jumpa sekali lagi, nak tangkap gambar dengan Encik Mimpi :'(

Siapa yang tak tahu nak pergi mana nak bercuti dengan keluarga cuti sekolah ni, Ina sarankan pergilah i-City. Dekat sini, banyak lagi tempat yang menarik yang patut korang cuba. Jangan lepaskan peluang keemasan ini untuk bercuti dengan keluarga! Jom pergi i-City!

Bye, assalamualaikum. 

p/s : Please pray for me. 9 days left before PT3 result