Sabrina SA

Sunday, 28 September 2014

just a little break


Hai and assalamualaikum everyone! ♥

Dah lama juga ye kita tak bersua haha. Alhamdulillah ina baru sahaja selesai menghadapi trial pt3. Apa yang ina boleh cakap ialah ........................................ asdfghjkl! Honestly, it's quite difficult!

Apa perasaan korang bila korang dah hafal karangan bahasa arab. Then, bajet bajet konon boleh buat karangan bahasa arab 40 perkataan, tapi tiba-tiba karangan yang keluar time exam, sebiji pun tak da! Yes! Padan muka sape suruh bajet sangat. Okay, that's me.

Benda paling frust menonggeng, bila mula-mula jawab exam, relax, cool, tenang ala-ala tak de apa2 berlaku. Jawab exam, macam kenyit mata je. Ye lah, mentang-mentang exam 2 jam lah kan. Tu feeling time 1 jam yg pertama. But, tengok time 1 jam yg terakhir, gelabah gila. Section B tak siap, Section C, ada yg terlopong. Masa tu lah jadi lipas kudung perah otak cari jawapan.

Paling best time exam bila ada kawan-kawan penyayang yg prihatin, tengok-tengok kita, buat bahasa isyarat kat kita... hmm, caring lah tu. Ina pun sama kalau dah desperate sangat. Yang paling buruk bila kawan kita jauh, nak cakap kuat-kuat tak boleh, then terpaksa buat mimik muka penuh perasaan kat kawan kita supaya dia faham. Time tu, berbuih mulut nak kasi dia faham. Rasa ada lah jugak sebaldi air liur keluar.

Perkara buruk yg selalu berlaku kat ina ialah penyakit over confident. Aihh, tak tahu lah mana datang penyakit tu. But, daripada sekolah rendah, sampai sekarang, melekat pulak penyakit tu. Kalau soalan tu ina pernah jawab, kemain lagi lagaknya, dash, dash, sempang, ni salah, tu betul, yeah jawapannya II dan III! Bila keluar result, salah. Masa tu lah fikir, oh I betul sebab dia bla bla bla. Nasi dah jadi bubur.

Benda ina paling takut time sebelum exam, bila tak de kesedaran dalam diri yg kita ni nak exam. Tak de rasa berdebar lgsg. Bila rasa tak berdebar, apa lagi, mana peduli, dah baca buku ke belum, dah cukup ke buat latihan. Bagi ina, berdebar ni penting. Tapi, jangan lah sampai berdebar sampai nk tulis pun tangan terketar-ketar. Just kesedaran utk exam tu ada.

Ina takut juga bila barang yg penting sepatutnya kene bawak, kita tak bawak. Ergh! Disebabkan struggle lah kononnya malam before exam, habis pemadam atas katil, pembaris bawah carpet, pensel bawah kerusi, pen atas laci. Macam kene angin ribut taufan. Time esoknya, bila perasan tak bawak pemadam, ya allah, rasa nk menjerit. Kau nak padam pakai apa yang oi... Kalau kawan kat sebelah2 tu jenis yg kautim tak pe, ni kalau yg jenis kedekut tahi hidung masin, tak nak kasi pinjam pemadam,  terpaksa lah ambil air liur, padam sikit2 dengan penuh sabar (feeling time sekolah rendah) .

Paling penat sekali time exam, ina rasa ina tak cukup tidur. Kadang2 tidur pukul 2, pukul 5 dah bangun study balik. Ina tahu kalau nk exam, kene tidur yg cukup... Tapi ni berpunca daripada study last minute hehe. Masalahnya ialah kalau ina study awal2 benda yg ina baca payah melekat, jadi ina terpaksa lah study macam tu..

Apa-apapun alhamdulillah, lepas apa yg ina lalui semua ni, ina redha je dengan ketentuan Allah. Kalau ada A nya, ada lah. Kalau tak de, mungkin ina kene usaha lagi. Tapi tapi, tolong lah doakan yg terbaik untuk ina ye... Ina sebenanrnya rindu gila gila nak blogging balik, join giveaway, tp apakan daya, tiada masa lagi untuk semua tu.. Tak pe lagi sebulan je T-T

Bye, good luck for all pt3's candidates, assalamualaikum. ♥

p/s : nak tidur peluk bantal peluk puas2 hari ni! yeay! tp esok sekolahhhh alaa ingat nak tidur smpai tgh hari :(