Wednesday, 26 November 2014

How To Move On!!

Hai assalamualaikum,


How To Move On!! - Hari ni ina nak share kan sikit macam mana kita nak move on atau nak lupakan someone. Idea ni muncul daripada ina sejak seorang kawan ina ni, tanya dekat ina pendapat ina mengenai hal move on ni. Daripada pendapat yang ina bagi & ina korek-korek dalam otak ina ni, ina rasa ina nak share sikit. Hehe ina tak de lah expert sangat bab2 ni, saje nak kongsi.

Berbalik kepada topik ina, ina mengaku memang susah kalau kita nak lupakan someone yang kita dah suka. Mungkin kalau kita yang minta putus, kita tak de rasa apa-apa sebab kita mungkin dah bersedia untuk hadapi situasi ni. Kalau dia yang minta putus? Tanpa jangkaan kita? Kita boleh buat apa?

Mungkin ada sesetengah yang berharap, tapi kalau tengok dia pun okay macam tak de apa-apa je, sampai bila nak berharap,kan? So, open your eyes & try to move on!!!

Macam mana nak move on?

Jauhkan diri daripada phone
Jauhkan diri daripada phone ni memang benda asas sekali kalau kita nak try move on. Melalui cara ni, kita dapat hadkan peluang kita untuk stalk dia. Faham-faham je lah, bila dah rindu, masa tu lah nak tengok gambar dia, nak tengok senyuman dia ala-ala macam Izzue Islam tu, kan. Kalau macam ni, macam mana nak move on?

Bina hobi baru
Bila kita dah jauhkan diri daripada phone, kita mesti buntu tak tahu nak buat apa, kan? Jadi, hobi baru ni berperanan untuk isi masa lapang kita di samping kita dapat lupakan tentang dia. Contoh paling mudah bila kita berblogging, kita akan lupakan semua benda dan fokus dengan blogging je.

Dekatkan diri dengan Allah
Dekatkan diri dengan Allah, perkara paling penting dalam move on ni. Jangan putus doa kepada Allah untuk mudahkan kita lupakan dia. Kalau teringat tentang dia, sebutlah "Ma Fi Qalbi Ghairullah" yang bermaksud tiada yang lain di hatiku selain Allah. Insyaallah, Allah mudahkan kita untuk lupakan dia.

Delete conversation di Message, Wechat, Whatsapp, Facebook, Line & social network yg lain
Delete conversation ni untuk halang kita ingat balik kenangan-kenangan kita time dengan dia dulu. Nanti, kalau tak delete, bila baca, ada yang meleleh pula air mata. No! No! Macam mana nak move on. Kesat air mata, delete semua!!!

Baca tweet mohon clash hehehe
Kalau korang dah muak sangat nak berblogging, terpaksa juga kan kena pegang phone? Ina sarankan untuk baca tweet @mohon_clash di Twitter. Ina confirm, korang akan tergelak!! Serious, ina tak tipu.



Begitu lah sedikit sebanyak kaedah yang ina boleh kasi macam mana nak move on. Move on ni memang ambil masa yang lama, yang penting jangan berhenti berdoa kepada Allah & jangan sesekali putus asa!! Ingat, masih ramai lagi orang yang sayang kita :)


Pesan pada hati, kadangkala takdir kita hanya setakat dapat bertemu dan kenal, tetapi bukan berjodoh.

Kalau dah jodoh, tak contact pun tak risau, tak jumpa pun no problem. Jika kita yakin dengan ketentuanNya, semua takkan jadi masalah-UAI
 p/s: good luck & la tahzan :DDD
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

#Movie

Tonton Online Dollah Superstar
Tonton Online & Download Mistik Cerita Tahyul
Tonton Online Dendam Orang Mati
Tonton Online Ouija
Tonton Online Anak Jantan
Tonton Online Kelibat- Nov
Tonton Online Kaki Kitai- Nov
Tonton Online Lelaki Harapan Dunia- Nov
Tonton Online Mana Mau Lari- Nov
Tonton Online Rentap- Dis
Tonton Online Gila Baby - Dis
Tonton Online Manisnya Cinta- Dis
Tonton Online Kasut Ku Kusut- Dis
Tonton Online Cerita Hantu Malaysia- Dis
Tonton Online Terbaik Dari Langit- Dis