Saturday, 2 August 2014

Happy Eid everyone ! ^3^

Assalamualaikum,

First sekali, selamat hari hari raya aidilfitri. Ina minta maaf kalau ada kecil kan hati awak atau awak dan juga awak dengan entry ina. Kadang2 ina try untuk berlawak jenaka tp ada kalanya tersindir pula. Ina minta maaf sangat2 kepada sponsor2 n peserta2 giveaway ina sebelum ni. Kadang-kadang ina lambat update, jarang online. Jadi, korang tertunggu2 lah dengan jawapan ina. Tapi yang penting, terima kasih semua :') Sebab tanpa korang, tak ada semangat ina nak menaip blog selama ni dan especially pagi ni.

Sebenarnya ina rindu kemeriahan aidilfitri ni. Yes, kalau korang ada baca entry ina tahun lepas mengenai aidilfitri. Mana Raya Yang Dulu . Ina sedih sebab rasanya dah lama Ina tak merasa kemeriahan aidilfitri sebagaimana ina waktu kecil dahulu. Dengan kehilangan arwah atok ina, yang sentiasa buat ina gembira, dengan rumah nenek ina, usang dek makan oleh anai-anai... Ina sedih sangat. Wal hal, masa beraya lah sepatutnya waktu yang paling happy..

Tahun ni, alhamdulillah. Dah lama ina tak rasa gembira macam ni. Kemas rumah (kampung), nyanyi lagu raya ramai-ramai, mandi kene beratur,bersalam-salaman, makan ramai-ramai dan beraya ramai-ramai. Ina bersyukur sangat. Ina rindu dengan suasana ni, terima kasih Allah sebab bagi balik ina suasana ni mcm dulu, malah lebih.

Benda yang Ina paling suka time aidilfitri ni bila kita beraya ramai-ramai satu keluarga. Yeah, i've a big family dalam 40+ orang macam tu termasuk sedara mara, bapa saudara, n nenek kesayangan ina sorang. Bila beraya ramai-ramai, mesti ina terasa bahagia. Haha, it sounds creepy weird but ina paling suka part ni. Seriously, masa raya, ina and big family ina akan jalan kaki dari satu rumah ke satu rumah sebab rumah yang kitorang ziarah tu dekat2 je. Memang best, Ye lah, orang lain naik kereta, ina jalan kaki. Masa tu, tak kira, anak dara ke, abang bujang ke, mesti jalan kaki. Best!

Paling lawak sekali, bila ada sorang idk if he is abang atau sebaya dengan ina. Ina respect dekat abang tu, ye lah sebab time ina beraya di rumah nenek dia, ina tengok dia dan adik beradik dia yang tolong kemaskan, angkat air bagi tetamu, kemas meja... Even he is a boy! It seems like wow actually. Ina memang terkejut. Rasa kesian pun ada sebab kebanyakan sedara dia ialah lelaki, so diyorang yang kene kemas memandangkan yang lain kecil lagi.

Time ina beraya, bayangkan. Ada sorang abang dari tiga tadi ni, dia bawak air. Dah otw nak pergi ruang tamu, tapi bila nampak kitorang je, ya allah dia boleh cabut lari patah balik ke dapur sebab kitorang ramai yg perempuan. Masa tu, dia kemain lagi tersipu malu. Hahaha lawak gila. Satu family dia gelak besar. Tak sangka ada lelaki yang pemalu macam tu. Tapi, apa2 pun bang, ina respect dengan korang. Zaman sekarang, jarang ada lelaki yg nak tolong mak kemas rumah.

Okay, sebelum ina undur diri, ina ucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin. Kepada pt3 victim, good luck everyone! :) May Allah ease everything amin.

Here, some raya photos, my cousins n I.  :)

sorry kakak, i love this photo. 

selamat hari raya dr cucu ank dara haji daud :) 


semua tengah berebut ruang supaya nmpak muka dlm camera. okay, yg atas ni dahi abangah.

yeay, time malam. dengan kak erin, abangah n kakak. 

Bye, assalamualaikum.