Monday, 16 December 2013

Tutorial border di sekeliling sidebar

Assalamualaikum ,


Hai C: So, malam ni, Ina decide nak bg tutorial lg sbb bosan sgt duduk dekat rumah ni, dok melanguk depan phone bukak fb dari terbit matahari, sampai terbit bulan. Haish. Anak muda zaman sekarang ( Ina lah orangnya :p ) 

So, back to the title, border di sekeliling sidebar. Kalau kita buat border ni, nampak lah garis pemisah antara entry korang dengan sidebar tu... Nampak kemas sikit. Hehe. 

1) Dashboard -> Template -> Expand widget. 

2) Ctrl + F dan search kod .sidebar .widget {

3) Copy kod bawah ni dan paste kan di bawah kod tadi. 
border-radius: 10px 10px 10px 10px;
border: 1px dotted  #FAAFBE;

Merah ; Ketebalan border
Ungu ; Boleh tukar dengan dotted / solid / dashed
Biru ; Warna border. Boleh klik sini .

4) Preview and save.

Other related tutorials
Tutorial border style #1 keliling blog
Tutorial border melengkung

Bye, assalamualaikum :)