Friday, 12 December 2014

Perempuan Bila Kena Ngorat

Hai assalamualaikum,

Ngorat? Mengurat? Aih Ina tak tahu antara dua tu mana yang betul. Ngorat ataupun nama lain dia tackle. Pernah tak tengok lelaki tackle perempuan? Ataupun mana-mana lelaki ngorat korang sendiri? Apa reaksi korang semua?

Adakah korang jenis yang macam...........

 1) Tak de perasaan

Kassim : Hai awuck
Ropeah : Hai
Kassim : Awuck cute lah. Itew dah lame perhati tau kihkihkihkih
Ropeah : Oh k. 
 

2) Jual mahai

Cinta tak berbalas. Kesian Kassim


3) Pantang bila kena ngorat. Laju je dia

Kassim : Hai 
Ropeah : Hewhewhewhewhewhew hai awak. Kenapa tiba-tiba tegur saya ni? Mesti sebab saya lawa kan. Terima kasih lah puji. Bukan awak sorang je cakap tau. Ramai dah yang cakap. Masuk awak, hm berapa eh. Ha, awak orang yang kesejuta dah. Hihihihi. Awak tengah buat apa? Dah makan? Makan apa tadi? Macam mana hari awak hari ni? Adakah awak mulakan hari awak dengan senyuman? Kalau tak, mulai hari ni, saya boleh jadi penyeri hidup awak. Nak tak? Nak tak? Kalau nak, katakan ye je. Saya tahu awak nak :>> 
 Kassim : Memang perangai perasan ni sejak lahir ke
Ropeah : Hm



4) Boleh je semua

*first time tegur*
Kassim : Hai. Busy tak? Boleh saya ngorat? 
Ropeah : Hai tak pun. Em boleh je awak. 
Kassim : Hm saya tak tahu lah. Hati saya berdegup kencang sejak mula chat dengan awak 2 minit yg lepas. 
Ropeah : Saya pun sama. Mungkin inikah yg dinamakan cinta? 
Kassim : Boleh saya jadi boboy awak
Ropeah : Saya sudi je kalau nak jadi gigirl awak :')
-bahagiaaaa-


Ha, antara semua yang kat atas ni, rasa-rasa korang yang mana satu ye? Nombor 1 ke, 2 ke, 3 ke, 4 ke? 

Yang lelaki pulak, hati-hati dalam mengorat tu.. Jangan pulak sampai jadi macam ni: 

Hahah lain kali, hati-hati! :p 

Bye, assalamualaikum :)

Wednesday, 10 December 2014

Apa Jadi Pada Lelaki Tough Bila Tua?

Hai assalamualaikum,

Ina tengok ramai kawan-kawan Ina yang suka angkat berat sekarang ni. Alasannya? Nak bina badan. Ataupun tough. Ina pun okay je lah, tak de nak halang apa. Biar je lah niat murni dia untuk bina badan.

Tapi, Ina tertanya-tanya jugak, apa jadi kepada lelaki yang tough bila dah tua?

Adakah still mantain macam ni?

 

ataupun....

Yang ini? 
 

Pernah tak korang terfikir? Rasa-rasa yang mana ye? :p 

Tonton Online Kaki Kitai Full Movie

Tuesday, 9 December 2014

Betapa Monyetnya Cinta Aku Dulu

Hai assalamualaikum,



Korang semua ada pengalaman bercinta tak? Kalau ada, takkan tak kenal kan cinta monyet. Yes, ina mengaku, ina pun pernah bercinta. Tapi, tak lama pun hubungan Ina dengan dia, setahun setengah je ( Lama lah jugak bagi Ina yg baru sekolah menengah) . But, sekarang, dah tak de apa2.

Bila teringat balik, betapa monyetnya Ina masa bercinta dulu. Ina tak tahu macam mana Ina yang manusia boleh jadi macam bodoh masa bercinta. Pernah dengar tak cinta tu buta? Yes, ina setuju siapa yang cakap tu. Bila bercinta, even kentut dia yang bau durian pun kita kata wangi. Tak ke monyet Ina dulu.

Kelakar, kelakar. Bila kita layan dia macam suami kita. Kalau orang lain suruh, punya lah liat masyaallah nak buat. Cuba, kalau dia suruh, terus sepantas kilat, kita buat. Nampak tak? Konon ingat bila buat macam tu, dapatlah tunjuk kita ni akan jadi isteri mithali satu hari nanti untuk dia.

Belum kira bila part jiwang;

Engkau bagai air yang jernih,
Di dalam bekas yang berdebu,
Zahirnya kotoran itu terlihat,
Kesucian terlindung jua.

Cinta bukan hanya di mata,
Cinta hadir di dalam jiwa...

Aku cinta padamu wahai Ropeah ku yang satu dihatiku

Sekarang ni, baru terfikir. Ingat sweet ke tulis jiwang-jiwang macam tu. Kalau nak tackle pun, pakai lah ayat sendiri. Ada, lirik lagu dia bagi kita. Tak de idea langsung. Kutuk-kutuk ni pun, dulu cair jugak. Serious, bila kita bercinta ni, benda yang tak seberapa ni lah, nampak wow di mata kita. Padahal dia bagi cuma lirik lagu je. Lirik lagu je awaaaa T-T

Paling tak boleh bla kalau dia yang jenis suka tunjuk kekuatan cinta dia kat kita. 

"Akan ku renang lautan api penuh buaya demi mendapatkan hatimu"
"Kau belah lah dadaku, ada terukir namamu disitu"
"Tiada yang lain di hatiku, selainmu" 

Betapa tingginya imaginasimu wahai abang kasimku. Betapa sembangnya percakapanmu itu. Maaf abang Kasim, aku bukan yang jenis senang termakan dengan janji kosong mu itu. 

Kahkahkan. Cuba letak kolam yang penuh api kat depan dia, suruh dia berenang. Paling senang, suruh lah dia pergi pegang buaya. Ha, tengok dia menjerit ke tak. Jangan pulak "Eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee takutnya ada buaya"-style terlajak laris

Time dapat hadiah, even dia bagi cuma sekeping cekelat ataupun cincin yang disalut emas, dia menang main tikam, kita mesti rasa terharu gila kan. Masa tu lah rasa, betullah dia mencintaiku. Kalau tak, takkan dia boleh bagi semua tu. Maklumlah tengah angau. Cubalah bagi Iphone 6 ke :p

Bila kawan-kawan tanya, mulalah kita ceritakan betapa dalamnya cinta dia kepada kita. Kalau jumpa kawan yang dah ada pakwe jugak, haih mulalah cerita tentang kelebihan pakwe masing-masing. 

Tapi, sejujurnya, bila dah bercinta, baru ina tahu. Manis cinta tu cuma sekejap je. Pahit je yang banyak. Bila kita menangis untuk orang yang tak sepatutnya. Bila kita buang masa sedangkan kita boleh je buat benda yang berfaedah. Masa tu, baru lah kita sedar, kenapa aku jumpa dia. Kalau aku tak jumpa dia, confirm benda ni tak jadi. 

Paling sakit hati bila dapat kawan yang tak memahami. 

Tu lah, aku kata, jangan bercinta. Kau degil sangat, nak bercinta juga. Kan dah dapat sekarang.

Spesies ini tidak patut hidup. Lagi jatuhkan kawan masa kawan tengah jatuh. Mari kita pukul saja orang seperti ini. :) 

Yes, kau betul kawan. Cinta tu memang menyakitkan. Tapi, kau perasan tak? Aku dah belajar something yang kau tak belajar. Aku belajar macam mana untuk bangkit bila aku dah jatuh. Walaupun hati aku berkecai, berderai macam kaca, aku tahu macam mana nak kutip balik. Aku belajar macam mana nak tahu lelaki tu betul-betul sayangkan aku andainya aku jatuh cinta lagi satu hari nanti. Aku belajar macam mana untuk senyum walaupun dalam hati ni, aku rasa sakit sangat. Aku ada belajar semua tu. 

Kau hade? 

Kau tak de *buat peace. 

Tapi, ina rasa apa yang ina dah lalui, memang betul buang masa lah kalau nak bercinta time sekarang ni  (kalau tak setuju, tak pe. ni pendapat ina je). Sepatutnya, ina kena sedar, betapa jauhnya perjalanan lagi. Boleh je jumpa orang yang lagi baik dari dia. Eleh, setakat jejaka dari Telok je kan :p

Walid selalu kata kat Ina, tunggu bila masuk universiti nanti. Lagi ramai pilihan awak ~~~ Tu lah, tak sabar ni :p Hahaha. Bukan walid sorang je. Ramai yang cakap, jejaka di universiti ramai yang ehem ehem :p Haha sekarang ni, belajar je lah. Lagi 2 tahun je nak spm. Sedar diri sikit eh, sabrina. 

 Ina harap entry ni tak kecilkan hati sesiapa.
Assalamualaikum. :) 

Monday, 8 December 2014

Pernah tak korang....

Hai assalamualaikum,

Hari ni, ina nak tanya something. Benda yang selalu jadi kat Ina. Korang pernah tak ada pengalaman bila........

1) Lupa nak ambil apa






Pelupa betul macam orang tua. Kesian -..-

2) Masa kecil pernah tertanya-tanya tak kenapa awan ikut kita?


Kalau ada, kita geng!! Sampai sekarang tak tahu kenapa awan tu macam ikut je mana kita pergi

Pernah tak benda atas ni terjadi dekat korang?

p/s : Maaf sebab lukisan HD sangat. Dulu PSV memang selalu dapat D :P -sampai sekarang dapat D jugak

Saturday, 6 December 2014

Tak Mandi Sehari

Hai assalamualaikum,

Bermula cerita pada pagi yang hening di kampung Ina. Selepas sarapan, ina berhasrat nak mandi terus sebab ina ni jenis yang kalau tak mandi pagi, memang terus mandi sebelum solat zohor. Buruk kan perangai haha. Tapi, sangat menyedihkan bila semua plan ina tergendala disebabkan rumah wan ina secara tiba-tiba dan mengejut tak de air!

Ina ingat pagi tu je lah tak de air. Paling terkejut bila sampai maghrib tak de air! Dari pagi, sampai maghrib lah belum mandi jawabnya. Disebabkan kat rumah wan ina dah memang tak de air langsung, nak tak nak, terpaksa lah ina dan sedara ina menadah muka pergi masjid tadah air T-T

Masa tu lah pergelutan berlaku,

Wan: Macam mana ni Ina, air tak de dah nak magrib ni oii
Ina: Tu lah wan.. Apa kata kitorang ambil air kat masjid je lah. 
Wan: Awak gila ke? Maghrib2 macam ni? Malu lahh. Awak tu anak dara
Ina: Pastu macam mana ni wan, tak de air.. Nak maghrib

Bila dah pok pek pok pek, wan benarkan juga kitorang pergi ambil di masjid. Paling tak boleh bla bila kitorang kena angkut pakai CEREK, 2 BOTOL AIR MINERAL & BALDI. Apa yang ina boleh cakap, memang malang siapa pegang cerek hahaha. Awal2 lagi, ina letak tepi cerek tu kasi orang lain. Bayangkan lah, cerek?!!

  
Macam ni lah muka keadaan kitorang -sorry gambar buruk gila
Perjalanan pergi masjid dari rumah memang lah jauh bg kitorang yg berjalan kaki ni. Lebih kurang 10 minit jugak lah. Dengan kata-kata orang sekeliling lagi. Dah lah masa tu orang tengah otw nak pi solat maghrib. Tiba-tiba ada pulak 3 anak dara tepi jalan bawak cerek, baldi dengan botol air. Bayangkan lah!! Bayangkan!!!

Alhamdulillah apa2 pun, kitorang berjaya juga bawa air sampai rumah! Yeay yeay yeay! Terkenang pula dekat tengah jalan tadi, dengan ada orang pandang pelik, orang gelakkan lah. Allah je yang tahu perasaan kitorang macam tu. Memang muka tebal gila!

Walaupun macam tu, air cuma cukup untuk ambil wuduk je. Kitorang still tak mandi hahaha. Bau jangan cerita lah.

Disebabkan tak de air, kena lah balik rumah. Ingat, nak tidur lama lagi, tapi tak de air. Masa mandi kat rumah, kena air, ya Allah, nikmatnya!! :DDD Rasa macam setahun tak mandi. Walaupun terpaksa menanggung malu, siapa sangka? Kitorang dapat cipta memori sedih + gembira + malu dalam masa yang sama ;D

Yeayyy muka tak mandi dari Ina & Kak Erin ♥♥ 

 Tiga2 muka tak mandi. Penat tunggu ummi ina ambil dekat rumah wan

Gambar semalam dengan Kak Erin. Im gonna miss you Kak Erin T-T 

Bye, assalamualaikum

Jom Blogwalking Kaw-Kaw Bersama Cik Iman

Hai assalamualaikum,

Terima kasih Ummi Ammar, Kak Violet dan Kak Sulyanie yang sudi invite Ina untuk join segmen ni ^^


klik banner

1. Kak BV 
2. Shima
3. Nur

Friday, 5 December 2014

Segmen : Zaman Persekolahan

Hai assalamualaikum,

Alhamdulillah, ina diterima untuk jadi salah seorang sponsor dalam Segmen : Zaman Persekolahan by Cik Balqis ni. Yehuuu excited nak start :D


Dalam semua-semua ni, korang dapat guess tak ina yang mana satu? Actually, ina jenis yang nombor 16 dalam kelas. 

Nampak macam baik? 

Nampak macam cerdik?

Nampak macam ulat buku? 

Nampak macam rajin?

Nak kata ina budak baik, tak lah baik mana. Makan dalam kelas tu memang favourite hobby ina. Kalau ada je gosip mak jah confirm ina join.

Nak kata cerdik, alahai jauh sekali. Result pun tak cukup gempak nak dapat number 1 dalam kelas.

Nak kata macam ulat buku? Pegang buku 2-3 minit pun dah rasa gataii semacam, kebas-kebas. Lagi pulak bila ada kawan-kawan duduk ajak berborak, lagi lah nafsu nak letak buku ketepi membuak-buak. 

Nak kata rajin? Semalam punya homework, hari ni baru terhegeh-hegeh muka selamba nak siapkan. 

Berita segenap dimensi semua dalam tangan ina.

"What's up Jemah, what's up Kiah. Pe cite kali ni. ? Ada cerita hot tak? "
"Ada. Kau tahu pakwe Ropeah tu hensem rambut tercacak2, senyuman menggoda bak strawberi merah ditambah lagi dengan gelak tawa senyum manja riang gembira" 
"Ha, pastu aku dengar si Ali pulak nak kahwin dua. Kahwin dua! Habis lah lepas ni si Limah tu bermadu. Tu lah dulu selalu pok pek cerita pasal orang, sekarang kena dekat batang hidung sendiri, keluar rumah pun tak nak"
"HAHAHAHAHAHAHA"
-hanyalah gambaran dan semuanya rekaan.-


Tapi, tu semua dulu. 

Dalam masa lebih kurang 2 bulan selepas percubaan pt3, Ina pun tak tahu kenapa dengan sekelip mata ina boleh bertransformasi jadi nombor 16. Ina rasa sebab tekanan pt3 lah ni yang buat ina stress dari hujung rambut sampai hujung kaki. 

Kesian kan. Haih.

Korang pulak yang mana satu? Jenis yang kaki belajar ke macam ina sekarang? Atau jenis yang kaki gosip macam ina dulu? Hehehe ^^ 

Jom lah sama-sama meriahkan segmen ni :D Ina confirm mesti best punya bila teringatkan balik zaman sekolah kita tak kira lah kepada yg dah habis sekolah ke, masih bersekolah ke, ataupun dah kahwin? Hehe.. Jom jom!! :D 


Mainan Paling Legend

Hai assalamualaikum,

Masih ingat lagi tak permainan paling legend zaman kanak-kanak kita dulu? Alaaa siapa tak kenal Jutaria!! Seriously, ina cakap siapa yang tak pernah main Jutaria memang sedih zaman kanak-kanak dia hoho

Ummi baru beli untuk birthday Kamaliya.. Happy birthday adik ku sayang ♥♥ 

Adik ina punya, tapi ina pun hentam sekaki. Hehehe. Happy sebab dapat main Jutaria balik. Tapi, sedih sikit sebab kalau dulu mainan ni, cuma RM3 je. Sekarang, harganya dah naik dah T-T Tahu tak berapa? 

RM5.90!!

Terkejut ina. Tak pe lah, janji boleh main jutaria ni balik hehe ^^ 

Wednesday, 3 December 2014

Kenapa Orang Tak Nak Join Giveaway Kita

Hai assalamualaikum,
entry auto publish-ina balik kampung

Suatu masa dahulu, ina salah seorang peng-join tegar segmen & giveaway. Kalau boleh, semua segmen & giveaway nak join. Kemaruk sangat nak dapat hadiah, haha! Then, bila hadiah sampai rumah, tayang satu rumah dapat surat. Gila tak senonoh perangai kan. Masa tu zaman-zaman nak up lah katakan, tu yang berlagak sikit depan adik2 dapat hadiah.. Lagi2 kalau dapat kad raya, "Ni mesti surat raya dari secret admirer ni". Perasan gila :p

Tapi, dalam ina join giveaway, ada beberapa giveaway yang buat ina tak nak join giveaway dia. Antara salah satu sebabnya ;

Blog berat yang amat
Berat blog memainkan satu peranan yang sangat-sangat penting kalau kita nak orang lain join giveaway kita. Sesebuah blog yang berat boleh mematikan mood seseorang untuk join giveaway kita. Bayangkan lah, dah seronok excited ada orang tag kita suruh join giveaway dia, then bila masuk blog penganjur, stuck-stuck. Haih dengan berat hati, terpaksa lah kita tekan 'X' kan. Lagi-lagi kalau masa tu, internet macam siput yang tengah nazak, lagi lah mencabar kesabaran. Jom try timbang blog kita

Kena share page
Pada pendapat ina, syarat pun memainkan peranan penting juga untuk seseorang join giveaway kita. Kalau macam ina, ina paling tak gemar kalau giveaway ada syarat kena share page. Kalau tengok je ada syarat ni, mesti ina berat hati nak join.

Syarat banyak
Syarat yang terlampau banyak pun boleh buatkan seseorang tak nak join giveaway kita. Sebagai contoh ina bagi, syarat dia kena follow 20 orang blogger. Nak nak pulak, internet lambat, haihh memang tawar hati nak join. Melainkan hadiahnya, ada yang kita memang dah jatuh cinta. Tu boleh buat ina fikir 2 kali, nak join ke tak nak join hehe ^^ Jahat kan ina :p

Leceh kena buka satu-satu link
Untuk orang-orang yang kadang-kadang berjiwa pemalas macam ina, ina malas nak buka satu-satu link tu. Contohnya macam like button untuk fanpage. Kan lebih elok kalau letak buttonnya, tinggal tekan je.. Baru semangat nak join kan hehe ^^ Sebab mudah je, tak perlu nak bukak satu2 link..

Tapi, apa-apa pun yang penting giveaway dan segmen ni sebenarnya untuk kita tambahkan kenalan dalam dunia blog.. ^^ Korang ada tak syarat-syarat atau perkara yang boleh buat korang tak nak join sesuatu giveaway tu? Meh lah share dengan ina :D

Saturday, 29 November 2014

Segmen BLOGWALKING by Sakura

Assalamualaikum :)


Maaf entry yang sebelum ni terpaksa dibatalkan sebab nya memang tak boleh and dilarang oleh Nuffnang. Minta maaf semuanya ye. Tapi takpe, kita tukar kepada Segmen Blogwalking dah alang2 tuh :) Thank you kepada info nya ye MNH SASTERA MELAYU

Syarat dia terlalu simple.

Follow blog sakura :)
Buat kan entry tajuk SEGMEN BLOGWALKING by Sakura.
Copy & paste kan code bawah ni dalam entry awak awak. :)
Dah boleh start blogwalking.
Tinggalkan entry awak awak dalam ruang komen ni ok?


So simple kan syarat2 dia. heee~ :) So boleh la ajak ramai ramai join. Boleh kenal :) Good Luck ! Senarai peserta nanti akan di update setiap hari sabtu, insyaAllah :)


Fi Hifzillah,
Wassalam.



Allhumma Solli'ala Saiyyidina Muhammad

Kak Lyssa Faizureen Komen Di Blog Ina

Hai assalamualaikum,

Ingat lagi tak entry 2 tahun blogging ina? Dalam entry tu, ina ada mention yang ina adore gila dengan Kak Lyssa Faizureen.

Mulut ina terkunci seribu bahasa bila tengok comment pagi tadi. Kak Lyssa Faizureen komen blog Ina! Blog Ina! Ina rasa nak menangis sebab terharu sangat T-T First perkataan yang keluar daripada mulut ina bila tengok komen pagi tadi "Kak Lyssa Faizureen komen blog akuuu huwaaa :'("


Terima kasih sangat2 kak Lyssa idolaku yang cute dan comel sebab komen di blog Ina :'D :'D

Thursday, 27 November 2014

iPhone 5s Sebagai Hadiah Upsr

Hai assalamualaikum,

Seperti yang kita tahu, semalam result upsr dah keluar. Bermacam-macam reaksi daripada adik-adik darjah 6 di Twitter yang ina dapat tengok. Ada yang happy sebab dapat straight A. Ada yang sedih sebab result kurang memuaskan. Ada yang bersyukur dan redha dengan result yang dia dapat.

Kalau dulu, kita digemparkan dengan seorang pelajar yang berjaya memperolehi 5A dan parents dia bagi Mini Cooper sebagai hadiah. Kali ni, di Twitter, ada seorang adik even dapat 2A tapi parents dia bagi iPhone 5s.





Seriously, ina jeles gila dengan adik ni T-T Tapi dah memang rezeki adik ni kan nak dapat hadiah iPhone daripada parents dia. Btw dik, just ignore apa yang orang kata, yang kutuk tu cuma jealous je. Fikir positif & semoga berjaya dalam menempuhi alam sekolah menengah :) 

Tahniah kepada adik-adik yang dapat 5A dalam upsr. Kalau tak dapat, tak pe, usaha lagi. Jangan risau,  PT3 ada. Mungkin rezeki adik bukan masa upsr, mana tahu masa Pt3. 

p/s: Cerita pasal orang ambil result upsr ni, ina pulak yang seram sejuk bila terkenangkan result Pt3 ina nanti... 

Wednesday, 26 November 2014

How To Move On!!

Hai assalamualaikum,


How To Move On!! - Hari ni ina nak share kan sikit macam mana kita nak move on ataunak anggap someone tak lebih dari kawan. Idea ni muncul daripada ina sejak seorang kawan ina ni, tanya dekat ina pendapat ina mengenai hal move on ni. Daripada pendapat yang ina bagi & ina korek-korek dalam otak ina ni, ina rasa ina nak share sikit. Hehe ina tak de lah expert sangat bab2 ni, saje nak kongsi.

Berbalik kepada topik ina, ina mengaku memang susah kalau kita nak lupakan someone yang kita dah suka. Mungkin kalau kita yang minta putus, kita tak de rasa apa-apa sebab kita mungkin dah bersedia untuk hadapi situasi ni. Kalau dia yang minta putus? Tanpa jangkaan kita? Kita boleh buat apa?

Mungkin ada sesetengah yang berharap, tapi kalau tengok dia pun okay macam tak de apa-apa je, sampai bila nak berharap,kan? So, open your eyes & try to move on!!!

Macam mana nak move on?

Jauhkan diri daripada phone
Jauhkan diri daripada phone ni memang benda asas sekali kalau kita nak try move on. Melalui cara ni, kita dapat hadkan peluang kita untuk stalk dia. Faham-faham je lah, bila dah rindu, masa tu lah nak tengok gambar dia, nak tengok senyuman dia ala-ala macam Izzue Islam tu, kan. Kalau macam ni, macam mana nak move on?

Bina hobi baru
Bila kita dah jauhkan diri daripada phone, kita mesti buntu tak tahu nak buat apa, kan? Jadi, hobi baru ni berperanan untuk isi masa lapang kita di samping kita dapat lupakan tentang dia. Contoh paling mudah bila kita berblogging, kita akan lupakan semua benda dan fokus dengan blogging je.

Dekatkan diri dengan Allah
Dekatkan diri dengan Allah, perkara paling penting dalam move on ni. Jangan putus doa kepada Allah untuk mudahkan kita lupakan dia. Kalau teringat tentang dia, sebutlah "Ma Fi Qalbi Ghairullah" yang bermaksud tiada yang lain di hatiku selain Allah. Insyaallah, Allah mudahkan kita untuk lupakan dia.

Delete conversation di Message, Wechat, Whatsapp, Facebook, Line & social network yg lain
Delete conversation ni untuk halang kita ingat balik kenangan-kenangan kita time dengan dia dulu. Nanti, kalau tak delete, bila baca, ada yang meleleh pula air mata. No! No! Macam mana nak move on. Kesat air mata, delete semua!!!

Baca tweet mohon clash hehehe
Kalau korang dah muak sangat nak berblogging, terpaksa juga kan kena pegang phone? Ina sarankan untuk baca tweet @mohon_clash di Twitter. Ina confirm, korang akan tergelak!! Serious, ina tak tipu.



Begitu lah sedikit sebanyak kaedah yang ina boleh kasi macam mana nak move on. Move on ni memang ambil masa yang lama, yang penting jangan berhenti berdoa kepada Allah & jangan sesekali putus asa!! Ingat, masih ramai lagi orang yang sayang kita :)


Pesan pada hati, kadangkala takdir kita hanya setakat dapat bertemu dan kenal, tetapi bukan berjodoh.

Kalau dah jodoh, tak contact pun tak risau, tak jumpa pun no problem. Jika kita yakin dengan ketentuanNya, semua takkan jadi masalah-UAI
 p/s: good luck & la tahzan :DDD

Tuesday, 25 November 2014

Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist 2015



Segmen BuatWanita.Blogspot.Com Mencari Bloglist Jan-Jun 2015 kini bermula. Penyertaan dibuka mulai hari ini sehingga 30 Disember 2014.

Klik link dibawah banner untuk join! Jom semua, kita join :)

Semua yang join akan tersenarai dalam bloglist BuatWanita.Blogspot.Com untuk bulan Januari 2015 hingga bulan Jun 2015.

Pemenang bertuah akan menerima hadiah sponsor dari LittlePuteri.Blogspot.Com

Thank you for your support!

Monday, 24 November 2014

2 Tahun Blogging

Hai assalamualaikum,

2 Tahun Blogging - Ina baru teringat bulan November ni, genap blog ina berusia 2 tahun! Ina tak tahu nak kata apa, terdiam seribu bahasa. Ina sedih sebab ina rasa sekejap je 2 tahun tu, berlalu. Tiba-tiba je wow! dah 2 tahun dah! Ina happy juga sebab setakat ni, ina bangga dengan pencapaian blog ina. Ina sayang gila dengan blog ina.

Melalui entry anniversary blog ina tahun lepas , ina ceritakan pengalaman ina jadi blogger selama setahun. So, untuk anniversary blog ina kali ni, ina ingat ina nak share kan tentang fokus blog ni.

Dulu, masa ina newbie, ina excited gila nak share dekat semua tutorial untuk blog sebab ina tengok dengan cara macam tu, blog macam best je. Maklum lah, masa tu ina tengah adore gila dengan Kak Lyssa Faizureen ! Siapa tak kenal kan, blogger comel kak lyssa kita.

Jadi, ina pun dengan gigih sepenuh hati, try fahamkan code-code, hari-hari ina post kan tutorial. Tak percaya? Boleh tengok blog archieve ina tahun lepas. Memang penuh dengan tutorial je. Tapi, bila lama-lama ina rasa, dapat penat je. Hasilnya, tak seberapa.

Masa tu, ina fikir buat apa ina nak share benda yang dah sedia ada kan? Masa tu pulak, baru terbuka mata ina yang punya lah ramai blogger share tutorial untuk blog.

Melalui daripada hari tu, ina dah stop share tutorial untuk blog. Ina cuma share entry personal ina je.

Sampai lah satu hari ni, ina blogwalking di blog Abang Hasrul Hassan . Ina menelaah satu persatu butir di blog abang HH. Ina ingat lagi abang HH cakap, benda yang membuatkan sesuatu blog tu menarik bila dia tulis pasal kelebihan diri dia atau kekurangan.

Ina pun fikir lah apa kelebihan ina. Kadang-kadang ina tertanya jugak, "Apa kelebihan aku? Aku ada kelebihan ke?" Sampai lah satu tahap ni, ina baru tergerak hati pasal gitar & ukulele. Alhamdulillah, ina dah post kan video pertama ina sebagai satu permulaan.

Yang kedua, ina try fokuskan blog ina kepada movie online sebab ina tengok keywords blog ina, datang daripada movie online.


Walau macam mana pun, ina tetap kekalkan entry personal dalam blog ina. Cuma kadang-kadang terselit tips-tips. Ina tak tahu lah, ina suka share kan tips-tips di blog ina ^^ 

Akhir sekali, ina nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada pengunjung blog ina.. Tak tahu macam mana ina nak balas balik jasa korang semua. Tanpa semua, ina mesti tak de semangat dalam dunia blog ni. Terima kasih banyak-banyak. Tolong doakan ina lebih maju dalam dunia blog ni ye.. :) 

Sunday, 23 November 2014

First Videoooo

Assalamualaikum hai semuaaa

Gementar gila ina nak share video pertama kat semua ni haha >< First time katanya :p Apa-apa pun ina minta maaf dengan semua sebab ina belum upload lagi video tuto ina untuk main ukulele. Sebenarnya, ina dah buat, tapi video nya panjang sangat lah pulak. Nak tak nak, kena lah buat video baru sebab kena reject..

Fokus kepada topik ina kali ni.. Ehem! Untuk first video ina di blog ni, ina ada nyanyi kan satu lagu untuk semua. Nak tahu lagu apa? Cuba tengok..

video 

Ina minta maaf sangat2 kalau ada yang tak memuaskan ke apa.. Sejujurnya ina memang rasa gugup sikit sebab ni kali pertama kan.. Hehe ^^ Muka ina nampak pucat sikit sebab ina rasa camera laptop ni ..

Sebelum tu, nak tengok tak Behind The Scene lagu ni.. Haha antara video yg ina buat tp tak jadi :p Bila tengok, tergelak pun ada xD 

video

Bye, assalamualaikum 

p/s: Ina akan update video tutorial main ukulele dalam masa yg terdekat ni.. Insyaallah lagu yg akan ina pilih lagu Pencuri ^^ 

Tonton & Download Kelibat Full Movie




Saturday, 22 November 2014

Kena Gelak Bila Cakap English

Assalamualaikum & selamat pagi blogger-blogger sekalian,



Ina ada sorang kawan india ni, gobi namanya. Dia memang professional gila kalau cakap english ni sebab english memang bahasa gobi di rumah. Ina memang belajar english dengan dia.

Satu benda yg paling respect dengan gobi ialah even ina ni macam kura-kura belajar english, dia tak pernah gelakkan ina even english ina terabur macam puting beliung ke apa.

Tapi, ina sedih lah bila satu hari tu, ina jalan dengan gobi sama-sama. Kitorang pun cakap lah english sama-sama. Perkara biasanya yang orang selalu kata bila kitorang cakap english:

1. Gelakkan
Kau tak payah lah nak cakap english sangat. Ni negara Malaysia. Bahasa Melayu bahasa ibunda kita. Kenapa kau perlu agungkan bahasa Inggeris sedangkan ia bahasa penjajah?

2. Mempertikaikan umpama kau ni buduh
Tok sah lah kau nak tunjuk pandai cakap english ni. English test bukan dapat A pun. Bajet je speaking english

Ina sedih lah juga bila dengar semua ni. Kadang-kadang ina terfikir, kalau semua orang terfikir benda yang sama macam ni, macam mana negara kita nak maju kalau semua orang sibuk mengutuk bila seseorang cuba untuk melangkah maju setapak ke hadapan?

Maksud ina, bahasa inggeris ni penting kan. Walid ina dah berjuta kali pesan, "belajar bahasa inggeris, belajar bahasa inggeris, dekat universiti semua orang cakap bahasa inggeris". Bila ina dengar macam tu, ina pun terkejut lah. Macam mana ina nak bergaul dengan orang kalau ina tak pandai cakap dalam bahasa english?

Sebab tu lah, ina nak mula daripada sekarang. Tapi, disebabkan dengan geng-geng yang cakap macam tu, haisy patah juga lah semangat ina.

Sedih, sebab sepatutnya, diyorang jadi lah macam padi. Semakin berisi, semakin tunduk. Ataupun, kalau tak suka pun, diam je lah, tak payah nak judge orang. Tak perasan ke yang kata-kata lebih tajam daripada mata pedang?

Thursday, 20 November 2014

Perempuan Bukan 'Awek'

Assalamualaikum



Aku dah lama usya "awek" tu, lawa ohh -Ali

Ina tak tahu lah, tapi sejujurnya, ina tak suka lelaki panggil perempuan 'awek'? Ina rasa perempuan memang tak patut digelar awek. Sejujurnya, awek ni menunjukkan perempuan ni macam murah.  

Sama jugak lelaki yang suka buat bunyi cencorot a.k.a tikus untuk panggil perempuan. Serious, ina memang tak suka sangat.

Actually, kalau nak mengurat pun, guna lah taktik lain. Kalau korang guna taktik tu, confirm perempuan mesti makin benci.

Sebagai perempuan, korang pernah tak dengar mana-mana lelaki panggil perempuan awek atau bunyi cencorot tu? Apa perasaan korang?

Tuesday, 18 November 2014

Tutorial Main Ukulele

Assalamualaikum & selamat pagi..

Disebabkan cuti yang terlalu lama dan membosankan, ina rasa ina nak share kan kepada semua macam mana nak main ukulele. Tahu tak, ukulele tu apa?

 

Yang atas ni lah ukulele.. Adik beradik dengan gitar, cuma dia kecil sikit je.. Senang cerita, kalau tak pernah tengok, mesti semua tahu kan, lagu Tegar yang hot tu, Aku Yang Dulu, Bukan lah Yang Sekarang. Tahu, kan.. Okay, Tegar nyanyi lagu tu, pakai ukulele lah.. 

Jadi, ina dalam perancangan nak share kat semua macam mana nak main ukulele. Sebelum ni, ina terfikir nak share tutorial main gitar, tapi ina rasa ramai je orang yang pandai main gitar. Ina jarang pula tengok orang main ukulele.. hehe. 

Apa beza ukulele dengan gitar? Orang selalu tanya kat ina macam tu.. Antara beza ukulele dengan gitar: 
  1. Saiz ukulele lebih kecil daripada gitar, ukulele lagi senang dibawa ke mana-mana
  2. Pada pendapat ina, bunyi ukulele lagi sedap daripada gitar (just pendapat ina) 
  3. Ukulele ada 4 tali, gitar ada 6
  4. Ukulele lagi cute
  5. Ukulele lagi senang main daripada gitar
Itu lah antara perbezaan antar ukulele dengan gitar.. Sekarang ni, tengah terfikir nak share kat semua nak main lagu apa..

Apa-apa pun, sekarang ina tengah dalam process buat video untuk tutorial ni.. Jangan lupa tengok tau hehe! :D

Selamat bersarapan,
Bye assalamualaikum :) 

Monday, 17 November 2014

Pujuk Girlfriend Pakai iPhone 6

Assalamualaikum,

 

Baru-baru ni, ada isu hangat di Twitter tentang seorang lelaki ni, pujuk girlfriend dia pakai iPhone 6. Masa ina tengok, sejujurnya, ina cuma cakap perempuan tu untung je lah. Tapi, makin lama ina tengok makin ramai yang bash mengenai hal ni. 






Ina tak tahu nak komen apa. Bila ina tengok orang bash, ina diam je lah. Ina sebenarnya malas nak bash orang ni, ina pun bukannya bagus sangat.

Apa pandangan korang?
Kalau korang ada di tempat perempuan tu, apa perasaan korang?
Sebagai orang luar yang melihat, apa pendapat korang?
 

Kawan Lebih Penting Daripada Keluarga

Assalamualaikum,

"Kawan lebih penting daripada keluarga" -Ropeah

Percaya atau tak, ada segelintir kawan sebaya ina pernah cakap macam ni. Tak sangka kan, seorang anak, umur  15 tahun, baru form 3, mengeluh tentang keluarga sendiri dan menyatakan bahawa dia lebih memerlukan seorang kawan daripada keluarga?

Sebagai seorang kawan, ina pun sedih sangat bila ayat ni boleh terpacul daripada mulut kawan ina sendiri. Kalau ina yang sebagai kawan ni boleh sedih dengan apa yang dia katakan, ina tak dapat bayangkan perasaan ibu bapa kawan ina kalau mereka dengar ayat ni. Mesti terguris hati mereka.

Bila diperkatakan begitu, ina tanya. Sebab apa?

Melalui apa yang hamba Allah ni ceritakan, ina dapat tangkap sedikit punca kenapa hamba Allah ni, sanggup cakap macam tu.

Pendengar setia
Sebagai anak, ina mengaku ina memang perlukan seorang pendengar setia untuk dengar isi hati ina.. Kadang-kadang apa yang ina rasa perlu dikongsi dengan orang lain. Kalau bukan dengan ummi & walid ina, siapa lagi yang ina boleh cerita? Alhamdulillah walid & ummi ina memang seorang pendengar setia yang sangat baik.

Mungkin nampak benda ni macam remeh, tapi sebenarnya benda ni amat besar untuk kami. Bila kami dapat luahkan sesuatu kepada ibu bapa, kami rasa seperti dihargai kerana ada orang yang mengambil perhatian tentang kami.

Apabila ibu bapa tiada di sisi anak-anak untuk jadi pendengar setia, kawan akan jadi tempat utama anak-anak luahkan sesuatu masalah dan berkongsi cerita. Lama-lama hubungan ibu bapa dengan anak-anak akan jadi renggang dan anak-anak lebih rapat dengan kawan.

Teman bila kita jatuh
Kadang-kadang bila kita gagal dalam sesuatu perkara tentunya kita akan sedih. Sebagai anak, selain daripada mempunyai seorang pendengar setia, anak-anak juga perlu ada seorang pembangkit semangat untuk naikkan balik semangat mereka.

Kata-kata semangat memang betul-betul berharga untuk kami sebagai anak untuk bangkit semula. Kami akan kuat bila ada seseorang yang menjadi penyokong kami. 

Appreciate benda yang kita buat
"Family aku, aku ada ke, tak de ke, sama je. Bukan kesah pun". Ina pun sedih sangat bila dengar dia cakap macam ni.  

Sebagai anak, ina memang gembira sangat bila benda yang ina buat dihargai oleh ummi & walid ina. Kadang-kadang mungkin benda yang ina buat tu, bagi ina kecil, tapi punya lah bahagia hati ina bila dapat pujian-pujian daripada ummi & walid ina.

Ada masa untuk kita
Melalui cerita daripada kawan ina, dia kata yang family dia selalu tak ada masa untuk dia. Dia rasa lebih seronok berada bersama kawan berbanding daripada keluarga dia sendiri sebab dia rasa kawan sentiasa ada masa untuk dia.

---------------------------------------------------------------------------------

Ina sedih bila dengar kawan ina ceritakan benda macam ni kat ina. Ina bersyukur sangat sebab Allah kasi ina, ummi & walid yang selalu dan sentiasa memahami ina, ada masa untuk ina dan bagi perhatian untuk ina. Ina tak sangka ada segelintir orang yang tak dapat rasa apa yang ina rasa sekarang ni.

Ina minta maaf sangat2 kalau entry ni, kecilkan hati sesiapa. Ina bukan memandai-mandai, sebagai anak, ina cuma nak kasi opinion ina tentang ibu bapa. 

Apa-apa pun, ina selalu doakan supaya kawan ina sedar dan fikir balik dengan apa yang dia cakap. Ina harap dia akan ubah fikiran dia. Walaupun mungkin ibu bapa dia macam tu, tapi ina rasa tak salah kalau dia betulkan balik apa yang sepatutnya & cuba rapat dengan keluarga. 

Bagi ina, masa remaja ni lah, masa untuk kita dengan keluarga. Ye lah, lepas ni, ina kena pergi belajar jauh-jauh. Tak tahu lah ina dapat jumpa family berapa kali seminggu. Atau berapa kali sebulan? Atau berapa kali setahun?
 

Ciri-ciri Perempuan Yang Lelaki Tak Suka

Assalamualaikum dan hai!

Setelah selesai tajuk Ciri-ciri Lelaki Yang Perempuan Tak Suka , tiba-tiba ina terfikir pulak nak share apa pula ciri-ciri perempuan yang lelaki tak suka? Ye lah, takkan perempuan je ada taste kan, lelaki pun mesti ada kan.

Mungkin anda semua pernah baca tentang entry yang berkenaan seperti ina di blog lain. Tetapi, kelainan untuk blog ina, ina 'interview' beberapa orang kawan-kawan lelaki ina sendiri. Punya lah tak malu kan ina ni. Hahaha salahkan semangat ina yang menggunung untuk buat entry ni.

Mungkin ada sesetengah pendapat yang mengatakan "Lelaki, semua nak cantik je". Kata-kata yang sering diperkatakan di setiap bibir perempuan kalau cakap tentang taste lelaki ni. Tetapi, apa kata kita tengok betul ke lelaki suka perempuan yang cantik je? Kita tengok jawapannya di akhir entry.

Antara ciri-ciri perempuan yang lelaki tak suka :

Terlalu sosial 
Majoriti lelaki yang ina tanya, ramai yang jawab mereka tak suka dengan perempuan yang terlalu sosial. "Kalau 24 jam nak layan laman-laman sosial tu takde benda ke lain ke nak buat". Memang mendalam betul ayat ni.

Hipokrit
Majoriti juga menunjukkan yang kebanyakan lelaki benci bila perempuan bersikap hipokrit. Lelaki sebenarnya lebih menyukai perempuan yang bersikap jujur. Contohnya, jika perempuan mahu pergi keluar bersama rakan-rakannya yang terdiri daripada lelaki, berterus-terang kepadanya. Tidak perlu mereka cerita yang anda ingin pergi ke perpustakaan untuk belajar bersama rakan.

Mungkin tujuan perempuan adalah untuk mengelakkan lelaki itu daripada cemburu, tetapi hakikatnya, lelaki lebih sukakan sikap jujur dan tidak menipu. 

Pegangan agama yang tak kukuh
Kebanyakan lelaki menitikberatkan tentang hal agama. Contohnya, daripada aspek pemakaian. Kaum lelaki tidak suka perempuan yang berpakaian ketat dalam kata lain, lelaki lebih suka perempuan yang menutup aurat. Selain itu, kaum lelaki juga benci perempuan yang menutup aurat tetapi mempunyai kelakuan yang tidak baik seperti mencarut tentang perkara yang tidak sepatutnya.

Over sangat ketawa
Ina mengaku kebanyakan perempuan memang kadang-kadang tidak mampu untuk menahan ketawa. Jika sesuatu perkara tersebut sangat melucukan baginya, mulalah gelak terbahak-bahak sampai nak terbalik dunia, tanpa memikirkan mata-mata di sekelilingnya.

Sarcasm


Sarcasm atau kata lainnya menyindir. Lelaki tidak suka jika seseorang perempuan itu menyindir disebabkan oleh kesalahan yang dilakukan. Bila perempuan menyindir sesorang lelaki itu, lelaki itu akan berbisik "Macam lah kau tak pernah buat".


Mesra dengan lelaki lain
Untuk wanita yang sudah mempunyai hubungan, lelaki beranggapan bahawa apabila seseorang perempuan itu rapat dengan seseorang lelaki, bermakna perempuan itu suka kepada lelaki tersebut. Lelaki akan bertanya kepada diri sendiri "Siapa aku di mata dia?" "Dia dah tak sayang aku lagi ke?"


Suka Pendam
Ada sesetengah lelaki menyatakan bahawa mereka kurang senang apabila bersama perempuan yang suka memendamkan perasaannya. Contohnya, apabila perempuan marahkan sesuatu, lelaki akan berharap bahawa perempuan itu, akan luahkan kepadanya.

Terlalu Mengongkong
Ada sesetengah pendapat berkata "cemburu tandanya sayang", tetapi kita kadangkala tidak sedar bahawa sikap cemburu inilah yang membawa kita sedikit sebanyak ke arah mengongkong, terutamanya perempuan.

Perempuan sepatutnya perlu faham bahawa lelaki mempunyai kehidupannya sendiri. Apabila perempuan terlalu mengongkong, lelaki akan mempersoalkan, "You are not my wife"- dalam hati je tak berani nak direct.

Gedik
Pada pendapat ina, perempuan gedik biasanya terdiri daripada perempuan yang cerewet. Bila dah cerewet, mula lah nak "Ewww awak ni". Eww sana, eww sini. Ina jadi perempuan pun rasa macam nak hentak dia jugak, apa lagi lelaki.

Banyak cakap
Beberapa orang lelaki yang ina interview mengatakan bahawa mereka tidak menyukai perempuan yang banyak cakap. Mereka merasakan perempuan lebih menarik dengan sikap malu dan lemah lembut.

Pemalas
Sikap pemalas ini sepatutnya memang tidak patut hadir dalam seseorang perempuan tu. Apabila seseorang perempuan itu malas, sudah tentunya lelaki akan beranggapan "Macam ni ke nak jadi wife aku, nak sidai kain pun malas. Ni kan lagi nak jaga anak-anak aku nanti".

-------------------------------------------------------------------------------------

Konklusinya, daripada hasil analisis ina, setiap lelaki mempunyai pandangan dan minat yang berbeza. Bergantung pada lelaki itu sendiri.

Namun begitu, betul ke yang lelaki suka perempuan yang cantik? Ina ajukan soalan ini kepada setiap lelaki yang ina tanya. Jom tengok apa jawapannya

Ina: Setuju tak kalau aku kata lelaki lebih sukakan perempuan cantik?

-Setuju. Lelaki memang menyukai perempuan yang cantik. Hal ini kerana mereka akan berpuas hati bahawa pasangannya lebih cantik daripada pasangan orang lain

-Setuju. Bergantung kepada lelaki itu sendiri

-Setuju. Semestinya lelaki sukakan perempuan yang cantik

-Setuju. Lelaki menyukai perempuan yang pandai menjaga keterampilannya. Tetapi, hati seseorang perempuan itu harus lah baik. Muka cantik, tetapi hati buruk baik tak payah. Yang penting hati. Muka kurang cantik tetapi hati baik pun okay. Sebenarnya, semua hamba Allah cantik.

-Tidak. Kebanyakan lelaki tengok pada perangai perempuan itu sendiri.

Alhamdulillah, akhirnya selesai juga entry ni. Ina ucapkan ribuan terima kasih kepada yang sudi diinterview, dan tidak lupa juga kepada pembaca entry ni. Ina harap entry ina kali ina tiada mengguriskan hati sesiapa.

Yang paling penting dari wanita adalah kecantikan hatinya, kalau soal kecantikan fizikal, itu markah bonus -Tanwirul



Sunday, 16 November 2014

Bloglist Aynorablogs.Com Tahun 2015

klik banner

Nama penuh ina Siti Nursabrina Binti Shekh Ahmad. Ina berumur 15 tahun. Seorang pelajar SMK Telok Panglima Garang. Ina merupakan anak sulung daripada 4 orang adik beradik. 

Blog ni beroperasi sejak tahun 2012. Ina dah berblogging lebih kurang dalam 2 tahun. Blog ni mengandungi kisah hidup ina, tips, tonton online dan panduan blogging.