Tutorial letak widget instagram dalam blog *2 cara

Assalamualaikum ,

Selepas membaca entri adik Iman Zakaria di sini, Ina rasa Ina nak share kan macam mana nak letak widget instagram dalam blog. Kalau korang perasan, Ina ada letak widget instagram Ina di bahagian sidebar blog.





Tengok kotak yg Ina bulatkan dengan warna merah tu. Itulah contoh widget instagram. Sebenarnya, Ina menggunakan dua widget yg berbeza. Satu widget, memaparkan gambar-gambar Ina di instagram dan satu lagi, button view on instagram.

Tutorial widget yg memaparkan gambar2 korang di instagram

1) Klik sini

2) Tekan Get Your Free Widget.

3) Isi kotak-kotak tersebut mengikut citarasa korang dan tekan Get Widget.




4) Copy kod yg disediakan.

5) Dashboard -> Layout -> Add a gadget -> HTML Javascript. Paste kod tadi di HTML Javascript.

6) Save. 

Tutorial button View On Instagram

1) Log in instagram korang. Klik sini

2) Tekan sini .

3) Pilih button badge pilihan korang dan copy kod yg disediakan .


4) Dashboard -> Layout-> Add a gadget -> HTML Javascript. Paste kod tadi di ruangan HTML Javascript.

5) Save.

Untuk gabungkan kedua-kedua widget, paste kod button view on instagram di bawah kod widget yg memaparkan gambar2 di instagram tadi.

Eh, eh... Jemput lah melawat instagram Ina ye ... Hehehe...


Actually, Ina pun baru buat ni... Next week... Tengok gambar pun sikit kan, hehehe :)

Mari-mari terbang ke instagram saya . Hihiiii . Terbang ~~~~

Bye, assalamualaikum :)

Comments

  1. Baru nak request dekat ina, dh update. hihi thanks

    ReplyDelete
  2. tutorial yg paling mudah utk letak widget ig.. singgah tengah malam kt sini..

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Tq...meh jengah blog kite http://sikecilameena.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment