Wednesday, 9 December 2015

#Throwback Masa Aku Form 1

Hai assalamualaikum,

Mengenangkan adik Ina, Danish nak melangkah masuk ke alam sekolah menengah membuatkan Ina ingat masa zaman Ina form 1 dulu. Setiap orang ada kisah pahit manis masa first time melangkah masuk ke alam sekolah menengah. So, Ina saje nak #throwback masa Ina Form 1 dulu.

1. Abang senior kacak

Dulu sebelum masuk sekolah menengah mesti dalam otak dah set abang-abang senior mesti muka cute, hensem, serta kacak dan bijak. Jangan tipu kalau korang tak berangan nak membina rumah tangga sejak daripada zaman persekolahan.

Kononnya, nak jadi sepasang kekasih daripada sekolah menengah, sehingga ke jinjang pelamin, menimang anak & cucu bersama dan cinta berkekalan hingga ke akhir hayat. Dalam sedar tak sedar, kau akan dapati kau dah form 5 dan jodoh kau bukan di sekolah menengah, jadi kau akan terus mengorak langkah ke zaman universiti dengan harapan yang sama.

2. Abang lorong

Abam lorong: Piwwwwwwitttttttttttttttttttttttttt!! 
Abam lorong 2: Nak g ane tuu. Meh abang temankan. 
Abam lorong 3: Woi ko tak yah usik, ni aku punya
Abam lorong 3: Woi asal pulak? Tadi aku yang panggil dia

Jangan layan sebab diyorang ni biasanya penjenayah sekolah

Bila jadi adik junior kat sekolah, percayalah kau akan jadi stock paling latest baru keluar daripada kilang. So, mana-mana kau pergi, kau akan diganggu oleh sekumpulan makhluk perosak yang berperangai annoying konon nak tunjuk dia hero sekolah.

Lantas, bila kau lalu, dia akan meminta nombor telefon kau. Percayalah, jangan percaya kepada kata-kata manisnya kerana semuanya ibarat air longkang yang busuk yang disirami dengan tahi kucing.

TIPS: Abang lorong biasanya didapati bukan berseorangan, tapi berkumpulan. Berperangai aneh, pelik dan misteri. Berkeliaran di sekitar sekolah. Duk melepak time orang tengah belajar

3. Cikgu

Tak dapat dinafikan, pada pendapat Ina, cikgu sekolah menengah lebih baik daripada cikgu sekolah rendah. *kecuali ada beberapa cikgu yang dia memang garang sejak azali

 Masa sekolah rendah, cikgu akan suruh pengawas kawasan untuk pastikan kasut kau digilap bersih atau kau akan terima padahnya. So, pengawas kawasan dah ready nak berkas kau kalau dia dapati kasut kau lebih mendung daripada yang lain. Lepas dia tahan kau umpama banduan, dan cikgu dapati asyik muka kau yang ada dalam list tak basuh kasut, nahas.

Percayalah, bila kau masuk ke alam sekolah menengah, tiada siapa yang akan kesah akan kasut kau yang busuk serta dihurung dengan lalat. Kecuali kawan perfectionist kau yang akan menasihati ;

"Sabrina, basuhlah kasut. Cuba tengok EHEM" kata mr perfect 10 kepada Ina dan Ina terseyum sambil menahan rasa sakit di dada. 

Kalau kau yang jenis makan saman, kau akan turuti permintaannya. Kalau tak, bersemadilah dengan kasut suci yang menjadi kebanggaan kau.

4. Kadar peningkatan jenayah dalam diri meningkat

Malangnya, bila masuk sekolah menengah, orang yang siap homework dalam kelas biasanya tinggal 2,3 orang. Lebih malang sekali, sebab kau adalah salah seorang yang tak siap homework tu. Konon, living hipster lifestyle dengan tak menyiapkan kerja sekolah. Yang termalang bila kau tak siapkan homework cikgu garang dan kau dapati cikgu tu sihat walafiat, jadi kebarangkalian untuk dia tidak hadir umpama 0 per seratus.

Jadi, dengan menggunakan kudrat yang kau ada, kau akan berusaha untuk meniru homework kawan kau walaupun kau ada di selatan, dan dia berada jauh di utara. Even cikgu tengah cakap pun kau masih boleh cuba untuk menulis di bawah meja dan cuba sepenuh super power kau untuk menghabiskan kata-kata terakhir.

Dari situ, kau akan tahu bakat terpendam kau iaitu berkebolehan untuk menulis tanpa melihat. Haaaa

So, itu je serba sedikit cerita Ina time Ina form 1. Lol, sebenarnya ada banyak lagi, tapi kalau list semua haa tak ke nak tercabut jejariku untuk menulis. Kepada adik darjah 6 yang dah nak masuk form 1, anda tidak digalakkan untuk mengikut jejak langkah tak sihat seperti di atas.

Yang penting bila masuk alam sekolah menengah ni, kalau boleh sucikan diri dengan pengaruh cinta & kawan (cehh dulu ina pun bercinta) sebab keduanya-duanya bagi pengaruh yang besar dalam hidup dalam bergelar pelajar sekolah menengah.

Sekolah menengah ni, best memang best. Tapi hidup takkan selamanya best. Contohnya, bila dapat result teruk, kawan talam muka, kekasih curang, kawan tak nak kawan dengan kita, tak siap homework dan lain-lain.

Life must go on. If everyone makes your life dark, put your own shine and rainbow in your life. Do not collapse, because they will smile big. Stand up with your legs and walk like nothing happen. Be the happiest person.

Bye, assalamualaikum. 

Monday, 7 December 2015

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3

Phewit! Nak Join Bloglist arepnakbebel.com (2016) - Season 3
click banner to join

Tagging Questions - Dicucuk Mawar Berduri

Hai assalamualaikum, 

Apahal title entry pelik sangat pun Ina tak tahu. Hahahaha. Btw thank you very much for tagging me T-T Honestly, I have been waiting for anyone yang sudi tag Ina. Thank you Piqa
  • Suka tengok korea tak?? Kalau suka , suka tengok cite apa?? Kalau tak suka tengok cite apa... Citerlah sikit nak tau jugak.
Well, of course, running man! <3 Ina suka gila tengok movie. Titanic, Trapped, Escape Plan, Collateral Damage, Endless Love, Love, Rosie.. , The Hunger Games, Rivers 9, Taken, Mission Impossible and sampai tak terkira. 
  • Moment paling sedih dalam hidup anda??
Kehilangan orang yang sangat Ina sayang, arwah atuk Ina, time Ina darjah 4, bulan April, i guess first april. 
  • Cita-cita nak jadi apa? Citerlah sikit.. Andai takdir tak de rezeki pula macam mana...
Insyaallah doktor. But, Allah is the best planner right? So, Ina pilih accountant sebagai alternatif
  • Sape bestfriend anda? Describe perwatakan dia in one word.
WOW. Ina ada ramai bestfriend. But, let me choose the special one. Siti Nurliza bt Omar. High self-confidence , sorry for 2 words because I have to
  • Andai dia jauh dari sisi anda ( bestfriend anda ) apa anda akan buat, lupakan dia??
HAHAHHAHAHAHA she is form 5 and i know she's gonna leave me soon. Ina akan doakan yang terbaik untuk dia supaya dia dapat boyfriend hensem, & marry him, jadi lawyer yang berjaya, dapat anak kembar perempuan yg cute
  • Buat personaliti based on nama bestfriend anda.
S - singa yang garang
I - Itik busuk ( geng kitorang nama Itik ) 
T- Teruk dalam math (hahah sorry) 
I - ilmu penuh di dada (kahkah i have no idea!)
  • Tinggal kat mana? Citer sikit apa yang menarik kat area rumah anda.
Desa Impian. Rumah Ina ada cendawan besar 3 kali lagi tinggi daripada Ina (my height; 165cm ). Rumah Ina dikelilingi dengan 5 kolam ikan. 
  • Suka main apa? Citerlah...
Main kacau orang. Kalau sehari tak kacau, hari Ina rasa kekosongan. 
  • Describe diri anda in one word.
Weird is the best word. 
  • Citer sikit kisah novel yang paling anda suka? 
Ina jarang gila baca novel. So, Ina rasa Andai Itu Takdirnya, yang Ina baca time darjah 6 dulu. Feeling dan Ina mendalami watak heroin tu dengan gigih. Dalam sedar tak sedar, Ina menitiskan air mata 

Thanks again piqa for tagging me. I appreciate it <3 Salam perkenalan ;) 

Bye, assalamualaikum . 

Sunday, 6 December 2015

Senarai Peserta & Mini Giveaway by Myra & Ina dan Top Refferal Setakat Ini

Hai assalamualaikum,
Terima kasih tak terhingga kepada yang sudi join giveaway yang dianjurkan kecil-kecilan oleh Ina & adik Ina. Penyertaan anda semua amat dihargai oleh kami!! :D
  1. http://crystalviolent.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  2. http://yuhaadie.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  3. http://littlebearinlove.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  4. http://itsmelyya.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  5. http://aleiyamustaffa.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  6. http://www.ciksiti.com/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  7. http://adna2029.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  8. http://jmbelog.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  9. http://nurfarizahslife.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  10. http://secondblogimpianacikyaanie.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-mira-ina.html
  11. http://sharimahyahya.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-mira-dan-ina.html
  12. http://masitaeyta.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  13. http://erinndryana.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  14. http://ayubarbydol.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  15. http://www.nurfuzie.com/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  16. http://wanyyminho.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  17. http://strawberrysgurls.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  18. http://trahzain.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  19. http://penselduabee.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  20. http://twittykingdom.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  21. http://eiydacalyx90.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  22. http://fatinzainuddinsihat.blogspot.my/2015/11/jom-join-giveaway-lagiiiii.html
  23. http://raihanabintiramlan.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  24. http://mummyhealthyvitastore.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  25. http://boladuri.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  26. http://denaabdullah.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  27. http://luvmia97.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  28. http://aliatulaiman.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  29. http://greenfarra.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  30. http://starlavenderluna.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  31. http://kasihshadz.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  32. http://kupukupupurple.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  33. http://jomshat.blogspot.my/2015/11/1st-time-sertai-give-away.html
  34. http://mummysupplementshop.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  35. http://macammacamcite.blogspot.sg/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  36. http://rianalittlecuties.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  37. http://ahlamsjourney.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  38. http://rim-yeanna.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  39. http://redxky.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  40. http://leyastorymory.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  41. http://cahayakukasih.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  42. http://ohthrillers.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  43. http://farahanasharif.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  44. http://huhahuhajerr.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  45. http://nuurhuudaa.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  46. http://www.syuhadasalleh.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  47. http://palefreaks.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  48. http://www.kennymerligal.com/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  49. http://dramaticyang.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  50. http://adrianaawing25.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  51. http://sitifilzahtul24.blogspot.my/2015/11/hai-assalamualaikum-klik-banner-syarat.html
  52. http://nadhirahyasmin.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  53. http://kanvasdakwat.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  54. http://itisstories.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  55. http://qileh.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  56. http://www.sheilainspire.com/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  57. http://aisyasakura.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  58. http://besidesme21.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  59. http://luahansikhilaf.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  60. http://sujuelfarahin.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  61. http://qistinalebleb.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  62. http://mawarberduri-piqa.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  63. http://jombercontest.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  64. http://cintahawaa.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  65. http://bebyyellowshiteru.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  66. http://mrsyatie.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  67. http://izyanyancinnamon.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  68. http://zarachingu.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html?m=1
  69. http://theieraziera.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  70. http://akirayana.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  71. http://ombakbergigis.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  72. http://juliajamaludin.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  73. http://www.kisahpondokkecil.com/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  74. http://bajuwarnacoklat.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  75. http://lyalee.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  76. http://nssoul.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  77. http://misszyaroses.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  78. http://www.akifimtiyaz.com/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  79. http://salinasafea.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  80. http://chocollyheart.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  81. http://myon9-diary.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  82. http://saintiskuno.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  83. http://missanisnabilah.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  84. http://dearfasihah.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  85. http://noradzwatyrokkafella.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  86. http://tintanienaannisa.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  87. http://kehidupanseorangbujang.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  88. http://sweetyzhanieyz83.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  89. http://kampung-kameq.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  90. http://narumihuda.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  91. http://akubukaninnocent.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  92. http://mushyzaini.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  93. http://littlesnorlax.blogspot.my/2015/12/hai-assalamualaikum-klik-banner-syarat.html
  94. http://husnamujahidah.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  95. http://iolacaviarofficial.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  96. http://husnadirah.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  97. http://lolarash.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  98. http://emyyyyemyyyy.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  99. http://fiazdiary.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  100. http://www.inanihazwani.com/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  101. http://wzalehawismail.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  102. http://vitaminwawa.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  103. http://dotdotmissme.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  104. http://tomodachilavendra.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  105. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  106. http://ciklapunyabelog.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  107. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  108. http://beehaazman19.blogspot.my/2015/11/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  109. http://nrjan.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-myra-ina.html
  110. http://umikasum.blogspot.com/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  111. http://littlestory-in-smallworld.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  112. http://siszetty.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  113. http://budaksukavanilla.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  114. http://blogfiefi.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  115. http://inlove-wanda.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  116. http://incheiman.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  117. http://invxsible.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  118. http://twinkleeestar.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  119. http://messarah.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  120. http://syazwanimylovesweet.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-and-ina.html
  121. http://muffincokelatcinta.blogspot.my/2015/12/syarat-penyertaan-1.html
  122. http://www.anajingga.com/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  123. http://inspiritofdays.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  124. http://notesfromwawa.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-and-ina.html
  125. http://theonlygirl98.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  126. http://www.sayidahnapisah.com/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  127. http://mawarberduri4147.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html
  128. http://sheindah.blogspot.my/2015/12/mini-giveaway-by-myra-ina.html

TOP REFFERAL SETAKAT INI

Good luck semua!! Ina ucapkan terima kasih sekali lagi kepada yang sudi join. Terima kasih juga kepada @flowery.dot !! sebab sudi sponsor giveaway ni. Jom promote Mini Giveaway by Myra & Ina dan menangi sweatshirt sebagai hadiah Top Refferal! 

Kepada yang belum join, jom join sebab Mini Giveaway by Myra & Ina. Tinggal 9 hari sahaja lagi!! Jangan lepaskan peluang untuk memenangi hadiah seperti Necklace, Crispy Choco Jar dan lain-lain! Belum cuba belum tahu ;))


Thank you,
Good luck,
Bye, assalamualaikum! :D 

p/s: kemungkinan Ina akan update senarai pemenang lambat kerana ada urusan yang tak dapat dielakkan pada 15 Disember. Thanks! ;)) 

Wednesday, 2 December 2015

Happy Birthday Kamaliya!

Hai assalamualaikum,

Gugusan hari-hari 
Indah bersamamu Kamaliya

Intro pelik

It is  first december! I just came back from Kamaliyot's birthday celebration. 

At first I didnt know what present I wanna give her since she always ask me about her present then I made a promise that I will give her pencil box 5 tingkat. Legend ni legend untuk budak primary school :p

So we went to a shop which we thought it was the best place we can find her present. Sadly, the shop was closed. 

We wandering in the mall untill we found these huge cutie fluffy bears..

hugged 3 bear gemuk 


kamaliyot!! The bear is bigger than her! excuse for her buruk slippers ._. 

My partner since forever, ketiak busuk

We went to Mc Donald to celebrate Kamaliya's birthday & for dinner. I was very glad because there was no cake. I hate cake. 

Dak yang batak gila rini birthday dieww

What happened to my eyes?!!! 

Just in case if you read this one day Kamaliyot, this post was published on 2015 when you were in standard 4. I want you to know that kak long loves you very much even sometimes im bawang jahat in the house who always asks you to do everything. I am glad to have you as my adik bongsu even sometimes you annoy me everytime when you do lawak hambar, yeah I know you are exactly like a copy of me. So, happy birthday Kamaliyot :* 

Bye, assalamualaikum.

p/s; I suppose to post this entry last night but it was 1 a.m besides btw pencil box 5 tingkat does not exist 

hahahahah last night fav view :pp 

Tuesday, 1 December 2015

Tips: Bakal Budak Sains Tulen

Hai assalamualaikum,

Lately ni, Ina busy gila gila sebab tolong design kan gambar untuk promotion end year sale instagram adik Ina, @flowery.dot .

Semalam ada anonymous yang berjaya menimbulkan tanda tanya dalam cbox Ina dengan soalan;


Ko tahu, lepas Ina baca benda ni, hidup Ina yang tenang dan aman terus bertukar jadi bimbang & risau akibat daripada 2 ketul message ni. 

This might be the longest journey ever, so Im warning you, if you are not 'bakal budak sains tulen' please change your channel with my other pelik posts. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kata orang, bodoh berpada-pada. Result pt3 bukan segala-galanya. 

So, Ina assume hi ni sebagai budak form 3 yang rasa keliru dan buntu untuk pilih aliran mana sebab sebelum ni memang ada beberapa orang blogger yg tanya pendapat Ina tentang aliran. For sure, korang mesti dah tahu result pt3 & of course korang dah hadapi soalan mak cik pak cik lepas korang dapat result. So join your little break and terbang bebas macam burung sebelum menempuh alam form 4 yg memeritkan. 

Dear hi

First sekali hai hi! Haha! Ina ambil aliran sains tulen. & subjek elektif Ina ialah Fizik, Kimia, Biology dan Add Math. 

Ina mulakan form 4 Ina dengan tinggalkan kelas selama 3 bulan beb iaitu daripada bulan February sampai May. Kronologi dia kat sini -> KamBek

Tu diaaa hasilnya!! (tak yah nk gempak sgt)
Ni berdasarkan kisah benar. Result Ina time UB1

Haaaa kata orang dont judge a book by its cover. Yang kosong tu bukan sebab bodoh sangat, tapi bodoh lah jugak sebab sibuk sangat pergi sana sini sampai tak ambil exam. Akak tak riyak dik, ni kene ambik tauladan. 

Ina ada masa 2 minggu je oii nak cover balik kelas 3 bulan. Gila weh gilalalallalalalala

"Woi, kau gila nak cover kelas 3 bulan dalam masa 2 minggu? Kau gila ke?!!"

Nothing is impossible

Tu baru introduction. Dalam post Ina ni, insyaallah Ina akan bagi tahu macam mana Ina tangani masalah yg Ina hadapi. 

Pengenalan bagi subjek elektif

Biology
Biology is science guys. Science is a basic of biology. Bagi sesiapa yg dah menyumpah seranah serta membenci science sebelum ni, anda disarankan berhati-hati. Siapa tak suka science, susah nak suka biology. 

Tips untuk score biology? Memandangkan biology adik beradik science, yang penting korang kene baca, ingat, faham, hafal, buat latihan. Setiap orang ada cara dia tersendiri, so depends on korang. Biology memang senang time mula-mula, tapi behave dengan liku-liku seterusnya. 

Chemistry
Dulu, time dengar kimia je, mesti imagine ahli saintis gabungkan satu cecair dengan satu cecair, dan tak semena-mena "pop!" makmal sains meletup atau rambut hangus ke terbako ke. Tolong padam semua imagination tu adik-adik.

Sesungguhnya, kimia tak sebegitu. Kimia ni bagi Ina dia tersendiri. Lebih kepada sains, tapi still ada kira-kira. Sains dia bukan macam biology. Kimia ni macam kita kaji tentang komposisi jirim. Alaa yang pasal proses pemejalwapan, pembekuan, pendidihan. Haa cenggitu lah. Tapi tu baru bab first

And tak lupa, bina formula. Haaa nanti korang belajar lah semua tu. 

Physics
Fizik ni bagi Ina lebih kepada kira-kira tapi still ada teori. Fizik ni pulak kita kaji tentang cahaya, daya, tekanan. Bab dia ada lima je untuk form 4 tapi masyaallah panjang gila macam 2 juzuk al-quran (kalau tak caye, sudah). 

Additional Mathematic
Haa antara semua ni, pak cik add math ni lah yang paling popular gila suka sangat buat orang gagal. Tak yah pelik kenapa gagal nanti eh. Tu benda biasa. Yang tak biasa, tak gagal. Haa ni yang baca ni mesti ada terniat 

" Halaaa add math tak susah kot. Diyorang fail sebab tak belajar"
-luahan adik junior yg tak amik add mt

Tolong tampar sikit orang macam ni biar dia fikir sejenak. 

Mungkin ada yang ingat add mt ni sama je macam math, cuma bezanya dia ada 'ADD' atau tambahan. 'ADD' bukan sebarang 'ADD'. 'ADD' ni lah mampu merantai korang dapat 8A 1G. Kan seram tu dengar. 

Ropeah tak salah ;') 

How I prevent?

Tak senang weh nak berjaya ni. Orang yang tengah bagi tips ni pun belum berjaya lagi. Tah macam mana spm next year. 

1. Your teacher is your bestfriend

Please jangan berat mulut kalau nak tanya apa-apa kalau korang tak faham even seketul perkataan dalam buku. Tanya cikgu. Kalau korang ni jenis yang tersipu malu bak daun semalu, its okay, jumpa cikgu lepas kelas. Tak pernah lg keluar kes cikgu makan student weh, tanya cikgu. Tak de award pun jadi gadis melayu terakhir 

2. Jangan study last minute

Adakah anda seorang procrascinator? Jika ye, maka janganlah. Jangan harap sempat nak belajar semua bab dalam masa satu malam. Akibatnya? Haaa amik eye bag sekilo kat mata time jawab exam. Buat schedule khas untuk korang belajar. Jangan buat je, tapi ikut schedulu tu. Trust me, study last minute SANGAT SANGAT SANGAT BAHAYA.

Pernah dengar budak mati sebab dia tak cukup tidur & stress time malam before exam? Lepas dia balik amik exam time tengahari, mak dia tengok dia dah meninggal. So, tolong avoid study last minute ni. 

3. Fokus dalam kelas

Fokus dalam kelas beb. Jangan duk usya makwe dalam kelas kenyit-kenyit mata. Ke nak usya makwe lalu tepi kelas mana tahu ada yg berkenan. Fokus dalam kelas penting sebab ni basic umpama tiang. Tanpa tiang, runtuh lah rumah. huhu teruknya ayat akuu kahkah

4. Abaikan kata-kata syaitan yg menghasutmu untuk buat benda yg lagha anak-anak

Syaitan ni banyak jenis, kengkadang dia ajak korang duk pi lepak kat restoran sampai 5,6 jam sampai korang lupa yg korang exam. Haaa tak nak ah sebut kang nanti kecik hati 

5. Baca, faham, ingat, buat latihan. 

6. Pi kelas tuisyen

Trust me, kelas tuition sangat sangat membantu. Lebih-lebih lagi kalau add mt. 

Trust me, ni hasil daripada tuition class & cikgu tuition yg best!! 

Bangga gila woi even C+ huhu lg satu nak B T-T alhamdulillah alhamdulillah. Tp still x leh beat budak cina pandai gila tu, 80 kot ;'( 

7. Suka setiap subject. 
Tolong lahirkan rasa dirasuk hantu time cikgu bagi kuiz mengejut or time jawab pape soalan. Lumba untuk dapat betul semua. Biar orang kata kau gila. 

8. Yg paling penting. Hubungan dengan Allah sentiasa jaga. Jangan dongak kepala lepas dapat kejayaan sebab kita tiada apa kalau nak dibandingkan Allah Yang Maha Esa. Jangan lupa doa! ;) 

9. Lahirkan semangat suka gila belajar

10. Rapat dengan ahli cendekiawan cerdik pandai dalam kelas. 

Yeah, panjang gila entry ni. Siapa yang berjaya entry ni sampai habis, tolong angkat tangan!

Semoga entry ni membantu adik-adik semua ye ;) 

Bye, assalamualaikum .


p/s; wish me luck for spm next year! :*

Monday, 30 November 2015

Yus Jambu Meninggal Dunia

Assalamualaikum,


salam semua kawan2 dan sahabat2 jambu saudaraku yussry bin edoo @pakyuih @yus_jambu76 telah kembali ke rahmatullah sebentar tadi di hospital selayang akibat sesak nafas minta kawan2 sedekahkan AL-fatihah kepada arwah - Sumber daripada instagram tauke jambu



Al fatihah. 

Saturday, 28 November 2015

Friday, 27 November 2015

ZyraRoxx's Mini Giveaway: Buasir Otak the Komik

Hai assalamualaikum, 
Berketaq lutut dan jejari Ina untuk taip entry ni sebab pemilihan berdasarkan entry paling menarik. Menarik? Hm Ina cuba yang terbaik. 
Ina rasa cerita yang paling menarik gila bagi Ina untuk giveaway ni ialah throwback masa kali pertama Ina menjejakkan kaki untuk kali pertama di blog akak Zyraroxx. 
Umum mengetahui (cewah)  bahawa Ina ni merupakan tangan kayu yang cuba untuk tidak meng'kayu'kan tangan Ina dengan menyelitkan gambar-gambar yang tak berapa doodle di dalam entry Ina. Contoh macam entry keras ni, ini , dan ini. Yang Ina mampu hanya lukis orang lidi walaupun skrg dah nak tingkatan 5 dah. Sepenjang tingkatan 1 hingga 3 kira cikgu pendidikan seni akan cop muka Ina sebagai blacklist orang tak pandai lukis. 
Kalau ada anugerah pelajar paling kayu, Ina rasa Ina orang yang paling layak untuk terima anugerah tu.  
Sorry introduction menyayat hati tapi ni berdasarkan kisah benar lagi asli dan dapat dibuktikan kesahihannya dengan result pendidikan seni yang setiap kali exam dapat D. 
Ina melangkah masuk blog akak Zyraroxx untuk kali pertama masa last year. Ina boleh dikategorikan sebagai taksub gila dengan design blog akak Zyraroxx. Tengok header pun dah tahu orang pandai lukis. Belum lagi dengan sidebar. Kira setiap inci yang ada dalam blog kak Zyraroxx merupakan satu hasil seni yang dahsyat untuk Ina.

Bukan je pandai lukis, tapi cara penyampaian kak Zyraroxx dalam entry pun tak mengecewakan. Jelas yang kak Zyraroxx seorang yang sempoi dan kelakar yang bagi Ina satu perwatakan yang menarik yang ada dalam diri seorang blogger. So, Ina jadikan kak Zyraroxx sebagai idola Ina. 
So, untuk menyemarakkan lagi giveaway, berangan la nak buat doodle khas untuk giveaway ni. 
Hahahahhaha sorry rupa macam hantu raya. 



Melukis bukan suatu benda yang mudah. Ada orang kata melukis me'release' kan tension, tapi disebabkan Ina tangan kayu, dia jadi meng'increase'kan tension. 

Orang gila lukis


Ina spent time 2 jam untuk lukis hantu-hantu raya ni. Takpe, demi komik, akan ku gagahkan jua. Please wish me luck ;)) 

I wish all the best to all the participants. Good luck! ♥ 

Tuesday, 24 November 2015

Tonton Online & Download Memori Cinta Suraya Episod 72


SINOPSIS 
Memori Cinta Suraya Episod 72. Mengisahkan Suraya yang menjejaki semula cinta Rayyan yang sudah pulih ingatan. Rayyan merupakan seorang arkitek daripada sebuah keluarga yang kaya. Pesawat peribadinya terhempas di hutan namun dia bernasib baik dan telah diselamatkan oleh Suraya.



Gaduh Dalam Social Network

Hai assalamualaikum,

Semalam tengok drama free kat twitter. Tajuk Hatiku Dihiris Sembilu edisi khas 2015. Siapa yang ada semalam, faham lah cerita dia. Not bad, tapi still interesting. Baru-baru ni, ada juga tengok drama Bash-Membash Hotsetap di Twitter. Not baru-baru ni, tapi selalu k, selalu.

Ina, kalau tengok orang bergaduh ni, senang je.

Tahukah anda? Tak yah nak susah payah tekan remote bukak tv sebab kat twitter mmg byk drama free
Yang special, dia kisah benar bukan adaptasi. 

Drama free is drama free. Paling tak boleh bla kalau twitpemes ni gaduh, dia suka beno main retweet sana, retweet sini. Menyampah guys, menyampah. Masalahnya, yang berterabur nanti timeline Ina. Dah lah berlambak nama dia kat timeline. Boleh tahap terus tak de mood la nak on twitter. 

Then nanti ramai lah orang tweet ; 

"Siapa Ropeah ni? Penuh nama dia kat Twitter.

Ropeah: *retweet dengan bangganya* 

Feeling dia, hanya Allah yang tahu. 

Last but not least, benda yang paling Ina menyampah gileewwwss. Diyorang nak gaduh, diyorang punya pasal lah. Masalahnya, bila baca dia punya tweet tu masyaallah, segala kat cacian yang telah dia berikan, buatkan Ina rasa....

Rasa macam kene samak lah timeline tu sebab banyak sangat najis mughalazah yang diseru. 


But, bukan nak kata apa. Cuma terfikir. 'Ter' okay, ter. Rasanya kat Twitter sendiri pun ada direct message. APALAH SALAHNYA CUBA LAH CUBA, bergaduh dalam tu. Tak libatkan orang lain, tak bukak aib sesiapa. Kau nak mencarut apa, its up to you lah. Nak bertumbuk ke apa, silakan. 

Kalau tak tahu, direct message tu kat mana, nin diaaa; 

Haaa entry kali ni memang saje kasi kelainan. Selain nasihat, saje je kasi tutorial sikit. 

So, guys please jangan buat benda atas ni. Ingat, kata-kata lebih tajam daripada mata pedang. Kalau nak jadi jahat, jangan show off sangat kat orang. Sorok sikit. Dah lah kata-kata menghiris kalbu, bukak aib pulak tu. 

Dah jadi macam tarbiah sentap dah entry ni. Sebelum bertukar jadi thefaizibrahim atau brgsjk, baik ina pergi dulu

Bye, assalamualaikum. 

Thursday, 19 November 2015

Tutorial Check Orang Yang Kerap ke Facebook Kita

Hai assalamualaikum,

Lama gila Ina tak update tutorial. But, hari ni Ina tertarik untuk kasi Tutorial Check Orang Yang Kerap Ke Facebook kita.

Firstly, syarat wajib untuk tutorial ni, anda mestilah pengguna Chrome.

So, lets start!

1. Klik sini 

2. Tekan Added To Chrome



3. Download extension

4. Log in Facebook 

5. Tadaaaaa facebook korang dah lawa!


6. Klik Profile Visitors


7. Yes! Check siapa yang selalu stalk korang pulak :p


A big thanks to Kak Anamizu sebab Ina baca tutorial ni kat blog Kak Ana. Rasa excited gila then terus nak share kat korang. Thank you Kak Ana! ♥ 

So, korang good luck!

Bye, assalamualaikum. 

Tuesday, 17 November 2015

Dapat dua pakwe sekaligus

Hai assalamualaikum, 

Tonight, jeng jeng jeng! I would like to share with you guys about my new official boyfriend(s), my heart, my soul. Haha got you! They are not pakwe, but cats which makes me want to make them as my boyfriend. #Pleasejangankecam 

 Let me introduce you to my pakwes pakwes......

 Ciko

Something special about Ciko is he had blue eyes as you can see in the picture above. But, he is quite shy and does not like to take picture. So, I prefer him to be as my bestie lah because of course my boyfriend is cuter and more handsome than him. 

So, my handsome pakwe;

Boboi

My family and I used to call him Boboyot because of his fatness. I swear that he is so attractive. Special about him? He is so attractive, he had fury tail, and weird hear. 

Yesterday, Boboi was injured seriously. I guess he broke his leg. I have no idea but he cant walk properly. It made us (my family) so worried with him. So, we decided to bring them to veterinary clinic since Ciko also had flu. Guess what?! Ciko peed in the car! Oh my god! Luckily, we put him in the cage. 

Haha! Please dont tell JAIS about them! 

This is Boboi's first time in the car and I would see his nerves. 

 
This is what he will do whenever he gets so nervous.  

He seemed so interested with the road scene

 

What happened in the veterinary clinic? Both of them were given by 2 injection except Ciko, he got 3. We have to pay RM164 for their medicines. 

Ciko; RM80
Boboi; RM70
Rantai leher or whatever its name; RM8 each

  
The left one is for Ciko and the right one is for Boboi

Alhamdulillah everything was fine. When I know Boboi was injured, to be honest I cried. I am so thankful to Allah to give Boboi an opportunity to be with us. I thought he was dying and gonna left us :'( 

So, these are some pictures of them. 

This picture was taken this morning, when he was sleeping. Haha actually I was trying to figure out what is the best filter that suit with this picture. 

Boboi and his new rantai leher! Adorable ♥♥ 

Boboi loves to commit crime lol :p 

Yeah now you know why we called him Boboyot. 

Pardon if I am too over-excited. This is my first time my siblings and me are allowed to take cats as a pet. Yeah I do have pet, but it was arnab. We had 13 and we used to be such a happy family but walid ended up with giving all them to our neighbour and my neighbour cook them :'( No wonder, it happened because we were no longer took care about them anymore that time. 

Both these cats came to our life like in a blink of an eye and I dont wanna lose them :'( 

Bye, assalamualaikum